Prøv avisen
Debat

Ukloge ord fra en klog dronning

Jeg er sikker på, at Dronningen er et anstændigt menneske og i sit hjerte en humanist. Det er derfor, hun skal undgå at blive politisk, fordi det kan misbruges af nationalistiske kræfter i Danmark, skriver Bashy Quraishy. Foto: Thomas Lekfeldt

Det var et meget stort chok for mig og mange andre politisk aktive blandt etniske mindretal at læse dronningens udtalelser om flygtninge og indvandrere, skriver Bashy Quraishy, forfatter og formand for Etnisk Debatforum Danmark

Vores dronning Margrethe er kendt for sine mange nuancerede erklæringer hvor hun siden 1984 har advaret danskerne mod diskrimination, skadelige bemærkninger og dårlig behandling af etniske og religiøse mindretal i Danmark.

Derfor var det et meget stort chok for mig og mange andre politisk aktive repræsentanter blandt etniske mindretal at læse hendes seneste udtalelser.

I anledning af sin 75-årsfødselsdag gav hun et interview i søndagens udgave af Berlingske og sagde:

”Indvandrere må indrette sig efter den danske samfundsmodel”. ”Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet” og ”Vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til”. 
 
Det er ukloge og generaliserende udsagn fra en meget klog person, hvis egen familie er fuld af indvandrere: hendes mand og to svigerdøtre.

Ud over dette faktum begår hun den samme fejl som alle andre, nemlig at sætte flygtninge og indvandrere i samme kategori.

Hun har heller ikke taget hensyn til, at de fleste etniske minoriteter arbejder hårdt og accepterer de danske skikke og traditioner.

Hun fremhæver de få dårlige eksempler fra nogle indvandrermiljøer eller og peger fingre af alle indvandrere og flygtninge. Det er uklogt.

Jeg er sikker på, at Dronningen er et anstændigt menneske og i sit hjerte en humanist.

Det er derfor, hun skal undgå at blive politisk, fordi det kan misbruges af nationalistiske kræfter i Danmark.

Bashy Quraishy.