Under coronakrisen har Israel været tæt på statskup

Debattører mener, at Benjamin Netanyahu har brugt coronakrisen til at tilrane sig enevældig magt og sætte domstole og Parlamentet ud af kraft

I onsdags kørte en kortege med 2000 biler til Jerusalem for at demonstrere mod Benjamin Netanyahu. Her ses demonstranterne foran Israels parlament, Knesset. – Foto: Abir Sultan/EPA/Ritzau Scanpix.
I onsdags kørte en kortege med 2000 biler til Jerusalem for at demonstrere mod Benjamin Netanyahu. Her ses demonstranterne foran Israels parlament, Knesset. – Foto: Abir Sultan/EPA/Ritzau Scanpix.

Forrest kørte en lastbil med kæmpeplakater på begge sider med teksten: ”Vi har fået nok af jer – korrupte.” Bag dem kørte i onsdags for tredje gang på en uge små 2000 biler på hovedvejen i retning af Jerusalem.

Første gang standsede politiet kortegen og meddelte, at Jerusalem var lukket, og arresterede desuden et par stykker, der fastholdt at selv corona-restiktionerne endnu ikke havde taget retten til at demonstrere, hver person i sin bil, fra Israels borgere. Anden og tredje gang nåede kortegedemonstrationen frem til sit bestemmelsessted, nemlig det israelske parlament, Knesset.

Der er ikke tale om en protest imod den måde, man tackler selve coronakrisen på, men imod den måde premierminister Benjamin Netanyahus overgangsregering i ly af coronakrisen træder det israelske demokrati under fode.

Første spæde tegn på, hvilken retning det ville tage, kom, da Netanyahus håndplukkede Likud-justitsminister – to dage inden det første retsmøde i korruptionssagerne imod Netanyahu skulle have fundet sted, den 17. marts – lukkede domstolene på grund af corona. For blot at genåbne dem et par dage senere, da Netanyahus retsmøde var udsat til maj.

DA KNESSETFORMANDEN, Yuli Edelstein, der også er fra Likud, så lukkede Knesset og sendte de 120 nyvalgte parlamentarikere hjem, få minutter efter at de forrige mandag havde aflagt deres troskabsed, spredte frygten for demokratiet sig i medierne. Mistanken, der var svær at undsige, var, at Edelstein forsøgte at undgå at skulle afholde nyvalg til parlamentsformandsposten.

Den i øvrigt regeringspositive avis Jerusalem Post skrev i sin lederartikel, at ”under dække af kampen imod coronavirus så israelerne i denne uge et rystende magtmisbrug, der næppe kan beskrives som andet end et reelt kupforsøg (…) Onsdag smed Edelstein al sin goodwill ud ad vinduet, da han deltog i beslutningen om at lukke Knesset ned for at undgå en afstemning om knessetformandskabet og derved forsøgte at stjæle det israelske demokrati”.

På internetmediet The Times of Israel kunne man i et debatindlæg læse, at det selvfølgelig ikke handler om Edelstein, men om hans chef, Benjamin Netanyahus, forsøg på at klynge sig til magten:

”Man behøver ikke at kunne lave tankeoverførsel for at forstå, at premierministeren på forhånd havde regnet ud, at en national paniktilstand ville byde ham de bedste muligheder for holde fast i det job, han elsker med en sjældent set mani.”

Også den regeringskritiske avis Haaretz lagde spalteplads til en af avisens faste kommentatorers udlægning af, hvordan frygt alle dage har været diktatorers bedste våben, han skrev:

”Alene i de seneste 48 timer har Netanyahu brugt befolkningens frygt til at udsætte sin egen retssag ved, med rette, at antage, at folk frygter coronavirus mere end en kriminel premierminister. Han fik knessetformanden Edelstein til at omgå resultatet af det valg, der fandt sted i begyndelsen af måneden, ved at forhindre valg af en ny parlamentsformand. Og ved at give Shin Bet lov til at benytte sin formidable efterretningskunnen imod israelske borgere (for at kunne følge coronasmitten, red.) uden nogen form for parlamentarisk overvågning, åbnede han døren for at gøre Israel til en totalitær stat.”

Den israelske journalist og kommentator, Gershom Gorenberg, udgød sin vurdering af den fare, Israels demokrati befinder sig i, i avisen The Washington Posts spalter, idet han lovede sine læsere, at han ikke bruger ordet ”statskup” lemfældigt:

”Benjamin Netanyahu begår statskup. Under dække af pandemien transformerer han sig selv fra en magtesløs overgangs-premierminister til en ikke-valgt stærk mand. Han og hans håndlangere har lukket Parlamentet, indført ekstreme ’sikkerhedsforordninger’ uden nogen parlamentarisk gennemskuelighed eller overvågning og har lukket domstolene, netop som Netanyahu skulle i retten for korruption. Jeg bruger ikke ordet ’statskup’ med lethed, men et svagere udtryk for det angreb, Netanyahu har foretaget på det israelske demokrati, ville ikke være dækkende.”

Frygten for demokratiets tilstand fik oppositionsleder Benny Gantz til at gå i spidsen for en klage til den israelske højesteret, der stillede knessetformanden et ultimatum om at afholde afstemningen om formandsposten. Det fik onsdag middag Edelstein til at gå af.

På Facebook skrev Benny Gantz få timer inden:

”Først må vi få det israelske demokrati tilbage på fode (...) Vi må ikke lade coronakrisen, der kræver vores fulde opmærksomhed både medicinsk, socialt og økonomisk, nedtrampe vores demokrati. Ikke mens jeg står på vagt.”