Ældre skal have frisklavet mad hver dag

Ældre Sagen opfordrer derfor de kommende folketingspartier til at sætte måltider til ældre på dagsordenen

Socialstyrelsen vurderer, at op imod halvdelen af ældre i hjemmeplejen og på plejehjem taber sig utilsigtet, og at hver femte er undervægtig. Det er ikke værdig ældrepleje, og det bør der gøres noget ved, skriver formanden for Ældre Sagen
Socialstyrelsen vurderer, at op imod halvdelen af ældre i hjemmeplejen og på plejehjem taber sig utilsigtet, og at hver femte er undervægtig. Det er ikke værdig ældrepleje, og det bør der gøres noget ved, skriver formanden for Ældre Sagen . Foto: SCANPIX.

MAD OG MÅLTIDER indgik desværre ikke i velfærdsoplægget, som regeringspartierne offentliggjorde mandag. Ældre Sagen opfordrer derfor de kommende folketingspartier til at sætte måltider til ældre på dagsordenen.

Cirka 86.000 plejehjemsbeboere og hjemmeboende ældre får leveret mad fra enten private eller offentlige leverandører.

Socialstyrelsen vurderer, at op imod halvdelen af ældre i hjemmeplejen og på plejehjem taber sig utilsigtet, og at hver femte er undervægtig. Det er ikke værdig ældrepleje, og det skal der gøres noget ved.

Vi skal blive langt bedre til at opspore og forebygge underernæring, for hvis maden ikke glider ned, har det store konsekvenser for ældres helbred. Underernæring skønnes at koste det danske samfund 6 milliarder kroner om året. Med en målrettet indsats mod underernæring kan der årligt spares halvanden til to milliarder kroner.

Ældre Sagen foreslår, at de offentlige madordninger skal udvikle mere varierede madtilbud, hvor ældre selv har indflydelse på maden og mulighed for at sammensætte menuer og vælge mellem flere retter. Der skal tages højde for den enkeltes ønsker og behov.

DET ER LIVSVIGTIGT for svækkede ældre at få måltider, som er sammensat, så de får den fornødne næring i de måltider, de formår at fortære. Madtilbud bør være en integreret del af behandlingstilbuddet for svækkede ældre. Vi skal med andre ord se de offentlige madtilbud og arbejdet med forebyggelse, behandling og rehabilitering som en sammenhængende indsats på tværs af social- og sundhedssektoren.

Duften af mad er for længst gået af måltider fra offentlige madordninger. Madlavningen er centraliseret i storkøkkener og er flyttet længere og længere væk fra den enkelte ældre. Hvad der måtte være vundet i form af kortsigtede effektivisereringsgevinster koster til gengæld dyrt for især svækkede ældre. Det vil Ældre Sagen gerne være med til at ændre.

Vi skal have friskheden og duften tilbage i de offentlige madordninger. Hjemmeboende ældre, der er visiteret til madservice, skal have mulighed for at få frisklavet mad hver dag, hvis de ønsker det.

Og så foreslår Ældre Sagen, at vi får køkkenerne tilbage på plejehjemmene. En optælling fortaget af DR har vist, at der laves mad på blot fire ud af ti plejehjem.

Bjarne Hastrup er administrerende direktør i Ældre Sagen