Underholdende og vedkommende musik-tv på TV 2

Ved nærmere eftertanke er det imidlertid lidet overraskende, at vores sangskat kan resultere i høje seertal. Om der er virusbekymring eller ej burde således ikke være afgørende for en offensiv prioritering og formidling af danske sange og musik i tv. Det tør TV 2 med ”Toppen af poppen”, skriver journalist Kurt Strand

Det tør TV 2 med ”Toppen af poppen

”Toppen af poppen”-konceptet er enkelt: Syv sang- og musikskrivere er samlet i en uge for på skift at give hinandens værker et nyt og ofte overraskende liv, skriver Kurt Strand. På billedet fra programmet ses Karl William, Søren Huss, Aura, Dorthe Gerlach, Burhan G og Caroline Henderson, der er alle samlet til Michael Falchs dag i 'Toppen af poppen' fra 2017, som omtales i denne mediekommentar.
”Toppen af poppen”-konceptet er enkelt: Syv sang- og musikskrivere er samlet i en uge for på skift at give hinandens værker et nyt og ofte overraskende liv, skriver Kurt Strand. På billedet fra programmet ses Karl William, Søren Huss, Aura, Dorthe Gerlach, Burhan G og Caroline Henderson, der er alle samlet til Michael Falchs dag i 'Toppen af poppen' fra 2017, som omtales i denne mediekommentar. Foto: Stephen Freiheit/TV 2.

”I et land uden høje bjerge,/ hvor det både regner og sner,/ ska’ jeg leve mine dage/ og dø, den dag det sker (…).”

Det var med en klump i halsen, da en af dansk rockmusiks grand old men, Michael Falch, hørte den noget yngre Aura Dione fortolke hans uopslidelige danmarkshyldest fra 1986.

Falch og Dione havde sammen med fem andre navne fra den hjemlige pop- og rockscene indtaget et hus i Kerteminde for gennem en uge at give nye bud på hinandens sange i TV 2-serien ”Toppen af poppen”, som sent mandag aften genudsendte deres møde fra 2017.

Og det blev et velklingende gensyn med en påmindelse om, hvor mange gode tekster og melodier, der bliver smedet i en lige nu coronaramt musikbranche, der må ty til alternative koncerter med publikum trygt stuvet sammen i deres egne biler – som det skete for nylig, da Mads Langer spillede til en alternativ drive-in-koncert i Tangkrogen i Aarhus.

”Toppen af poppen”-konceptet er enkelt: Syv sang- og musikskrivere er samlet i en uge for på skift at give hinandens værker et nyt og ofte overraskende liv.

Genudsendelsen mandag aften var med Michael Falch i det lyttende centrum, mens Caroline Henderson, Søren Huss, Karl William, Dorthe Gerlach, Burhan G og – som nævnt – Aura Dione fandt både gamle og nye sange frem fra et 40 år langt bagkatalog.

Men ikke nok med at det – i hvert fald for mig – blev et herligt genhør med slidstærke ørehængere, var det også et møde med nogle af musikscenens nyere navne. Et af kendetegnene i den i alt ni sæsoner lange musikserie er nemlig et ofte uforudsigeligt miks af unge, midaldrende og halvgamle fra en pop- og rockkultur, der jo netop formår at binde bånd mellem generationer.

Ganske som når Phillip Faber og Mads Steffensen for tiden inviterer til fællessang på DR 1 hver fredag aften med en succesrate i seertalsmålinger, der også er kommet bag på dem, der står for den ofte kalkulerede programlægning i den bedste sendetid.

Ved nærmere eftertanke er det imidlertid lidet overraskende, at vores sangskat – uanset om den er plukket fra Salmebogen, Højskolesangbogen eller Spotifys playlister – kan resultere i høje seertal. Om der er virusbekymring eller ej burde således ikke være afgørende for en offensiv prioritering og formidling af danske sange og musik i tv.

Det tør TV 2 med ”Toppen af poppen”, der endda tager os seere med ind i de musikalske maskinrum, når der undervejs bliver dvælet ved, hvorfor en sang skal turneres med en frasering og et arrangement anderledes end oprindeligt.

Dét er nemlig et af de sikre og stærke kendetegn ved serien, der siden 2011 har budt – og byder – på seriøs musikformidling i den bedste sendetid på dansk tv’s største kanal.

Tilmed var det både underholdende og vedkommende som med ”I et land uden høje bjerge” mandag aften:

”I en plet på verdenskortet,/ som ingen regner med,/og som let ka’ blive borte,/når vi ikke mer’ har fred.”

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.