Unge har ret til at bestemme over egen krop

Det er afgørende, at unge får mulighed for at kunne skabe job og udvikling i deres lande i stedet for at kæmpe mod uønskede graviditeter, usikre aborter og store børneflokke, mener Sophie Hæstorp Andersen (S) og Karsten Lauritzen (V)

Unge skal lære om bierne og blomsterne, mener Sophie Hæstorp Andersen (S) og Karsten Lauritzen (V).
Unge skal lære om bierne og blomsterne, mener Sophie Hæstorp Andersen (S) og Karsten Lauritzen (V). Foto: Milous Chab.

DER BLEV blæst til angreb, da verdens lande i forrige uge samledes til forhandlinger ved FNs befolkningskommission, som mødes hvert år for at følge op på den internationale aftale, ICPD PoA, der sætter rammene for rettigheder med hensyn til seksualitet, graviditet og fødsler.

Årets tema var unge. Under forhandlingerne blev det tydeligt, at verdens lande er dybt splittede, når det handler om anerkendelse af, at unge har en seksualitet, og at de har midler og viden til at undgå uønskede graviditeter og seksuelt overførte sygdomme.

LÆS OGSÅ: Elever kræver seksualundervisning før filtre

Desværre mener en større koalition af lande samt Vatikanet, at unge ikke skal have ret til seksualundervisning, blandt andet ud fra et argument om, at læring om blomsten og bien leder til promiskuitet. Den samme gruppe mener heller ikke, at unge skal have adgang til prævention og sikre aborter.

Det var kun med nød og næppe og på baggrund af en stor indsats fra blandt andet Danmark at forhandlingerne endte med en aftale. Resultatet var overraskende positivt i den forstand, at det blev fastslået, at unge har ret til en seksualitet, og at de bør have adgang til seksualundervisning, relevante sundhedsydelser og prævention. Men der er stadig store udfordringer, som ikke er blevet adresseret, og tilbage står spørgsmålet om implementering. Og dette er bekymrende.

LÆS OGSÅ: Politikere Styrk abortmodtageres globale rettigheder

Verdenshistoriens største ungdomsgeneration står over for sin seksuelle debut. Størstedelen bor i udviklingslande, hvor efterspørgslen på prævention og seksualundervisning vil stige mærkbart i de kommende år.

Det er afgørende, at disse unge får mulighed for at kunne skabe job og udvikling i deres lande i stedet for at kæmpe mod uønskede graviditeter, usikre aborter og store børneflokke. Dette er virkeligheden, uanset om uhellige kræfter i både Europa, Afrika, Asien, Sydamerika og Vatikanet ønsker det eller ej! Vi er rigtig glade for, at seksuelle rettigheder får en central plads i Danmarks nye udviklingspolitik, som vil blive lanceret om kort tid. For der er brug for vores indsats, også i EU, hvor landene ikke altid kan blive enige. Det er vigtigt, at Danmark fortsat går forrest i denne kamp både i EU og i FN og det er vigtigt, at kampen for at få flere lande til at slutte op om disse grundlæggende værdier opretholdes og styrkes. Det skylder vi verdens unge og os selv.