Unge nationalkonservative samler sig i Generation Identitær

Urolighederne i Charlottesville, USA, og modreaktioner på terroranslaget i Barcelona har skabt fokus på væksten i højrenationale grupper som Generation Identitær. Den voksende bevægelse mener, at europæisk identitet er under pres fra islamisk kultur, siger journalist Tom Carstensen, der i 10 år har beskæftiget sig med højrenationalistiske grupper

Den højrenationale bevægelse Generation Identitær er et voksende fænomen i Europa. HEr ses medlemmer i et fakkeltog.
Den højrenationale bevægelse Generation Identitær er et voksende fænomen i Europa. HEr ses medlemmer i et fakkeltog. . Foto: Cecilie Smetana/AP/ritzau.

Hvad er Generation Identitær?

”Bevægelsen udgøres af nogle unge mennesker, der mener, at deres forældre har solgt deres land og samfundsmodel til fordel indvandreringen. Ifølge dem har deres forældres generation – 68-generationen – melet deres egen kage; de har gode jobs og gode pensioner, mens de unge mennesker i Frankrig kæmper med en betydelig arbejdsløshed og korttidskontrakter. De unge i bevægelsen er utilfredse med sikkerheden i Frankrig. De kan se, at der er integrationsproblemer i forstæderne til Paris, hvor det visse steder er for farligt for dem at bevæge sig hen. Medlemmerne føler sig ikke trygge og velkomne i det land, hvor de er født og opvokset. Og de mener i bund og grund, at den europæiske kultur er under pres fra den islamiske kultur.”

Er der tale om en højreekstrem bevægelse?

”Jeg vil ikke kalde den for en højreekstrem bevægelse – det er ikke en voldelig bevægelse. Og jeg vil heller ikke betegne den som en radikal bevægelse, men snarere som en meget, meget nationalkonservativ. Og på den måde adskiller den sig også fra andre højreorienterede grupper. De har lavet nogle direkte aktioner, for eksempel har de besat socialisterne hovedkvarter i Paris og en bebyggelse af en moské. Det, som først og fremmest kendetegner dem, er, at de ikke er et politisk parti. Det er en protestbevægelse, der gerne vil råbe politikere op. Men medlemmerne lægger deres stemmer hos Front National.”

Der drages ofte en kobling mellem den amerikanske alt right-bevægelse og Generation Identitær. Kan man sammenligne de to bevægelser?

”Man kan godt lave en vis kobling. Men alt right-bevægelsen virker til at være mere fokuseret på racespørgsmålet, mens Generation Identitær fokuserer på kultur. Det her handler mere om den europæiske kultur, man føler, at man tilhører. Jeg fornemmer, at der findes folk i den ’identitære’ bevægelse, der har det okay med, at der er folk, som kommer fra andre lande, så længe de indretter sig efter den gældende kultur i det pågældende land. Men samtidig bryder de sig i Frankrig åbenlyst ikke om, at der er fem millioner mennesker med rødder i Nordafrika.”

Vil vi se en etablering af bevægelsen i Danmark?

”Det kan man sagtens forestille sig. Men udviklingen på den danske højrefløj er gået en anden vej. I Danmark er de danske højreorienterede gadegrupperinger blevet meget små og mange grupper er lukkede. Og frem for den aktionerende vej har flere folk i stedet valgt at gå i en parlamentarisk retning og melde sig ind i mere etablerede partier, for eksempel i Nye Borgerlige. Man har selvfølgelig en bevægelse som For Frihed (Tidligere Pegida, red.), men det er primært ældre mennesker og ikke unge som i Generation Identitær.”