Unge som mig stresser gennem livet. Kirken er et afbræk fra stress og kærestesorger

Efter et brud var Jakob Brandenhoff Lind langt nede, men kirkens ro hjalp, skriver han her

Selv hvis man ikke er troende, kan kirken give et pusterum, skriver Jakob Brandenhoff Lind.
Selv hvis man ikke er troende, kan kirken give et pusterum, skriver Jakob Brandenhoff Lind. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Vi unge stresser gennem livet, da vi bliver målt i alt, hvad vi laver. Derfor har unge brug for et pusterum, og det findes i kirken om søndagen. 

Et af de store emner i valgkampen var unges mistrivsel, og der er blevet diskuteret vidt og bredt, hvordan problemet løses. Det er en stor problemstilling, for de seneste tre år har budt på mange udfordringer for os unge: En pandemi, der lukkede os inde i flere måneder, krigen i Ukraine, som mange bekymrer sig om, og ikke mindst klimakrisen, som giver anledning til angst hos flere. Men en anden stor faktor for unges mistrivsel er de sociale medier. Platforme som Instagram, Snapchat og dating-app'er som Tinder, hvor hovedsageligt unge kæmper en ubarmhjertig kamp om likes og følgere, stresser.

Ud over at skulle præstere perfekt på de sociale medier er der også karakterræset, hvor især de unge kvinder føler sig pressede. Skåret ind til benet får vi unge ikke det åndehul i hverdagen, vi har brug for, fordi vi hele tiden er på. Både når vi bekymrer os over fremtiden, stresser over, at vores sidste opslag ikke fik nok likes, eller river os selv i håret i jagten på 12-tallet. Vi unge giver ikke os selv tid til at stoppe op, og vi giver ikke os selv den afkobling, vi så hårdt har brug for. Jeg tror dog på, at hvis unge mennesker prøver at gå i kirke bare et par enkelte søndage, kan det løse mange problemer. Kirkerummet giver nemlig det, vi har brug for: Afkobling. For en søndagsgudstjeneste giver et afbræk fra den unges travle hverdag. Telefonen behøver man ikke at tjekke, og verden udenfor er sat på pause, alt imens kirken giver svar på livets største spørgsmål. 

Jeg har selv oplevet at mistrives. Efter en kæreste slog op med mig, sendte det mig ned i et hul så mørkt som Gollums grotte. Det var en hård og lang periode, hvor jeg nærmest mistede troen på livet. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste unge, som har lidt af kærestesorger, men det hjalp mig at gå i kirke. Gudstjenesten giver dig en tænkepause. En pause, hvor man som ung ikke bliver målt, vejet og testet. En gennemsnitlig gudstjeneste varer en time, og det er en time, hvor man har mulighed for at puste ud og få svar. 

Selvom det langtfra er de fleste unge, som er religiøse og tror på Jesus som Guds søn, så er det ikke forgæves at gå i kirke. Nok tror mange ikke på Jesu genopstandelse eller korsfæstelsen, men i historierne om Gud og Jesus ligger et andet budskab gemt. Et budskab om, at det hele nok skal gå, og det er i virkeligheden det, vi unge har brug for at få bekræftet.

Jakob Brandenhoff Lind er garder ved Den Kongelige Livgarde og medlem af Konservativ Ungdom.