Prøv avisen
Mediekommentar

Unges digitale ondskab skal ikke undskyldes

Man må have respekt for folk som 18-årige Pernille og 21-årige Kristian, der fortæller om deres skæbne som ofre for den lukkede Facebook-gruppe Offensimentum, der efter sigende rummer alt lige fra almindelig nedgørelse til racistiske indlæg. Foto: MU.ST ApS / DR 2

DR tager i disse dage fat på den mildt sagt barske kultur, der hersker i det digitale univers, hvor der foregår massiv mobning, og hvor de mest groteske beskeder sendes rundt om andres udseende, ulykke og opfordringer til at tage sig selv af dage

I gamle dage skulle man bevare et vist overblik i skolegården for at fornemme, om der var fare på færde. I dag er det umuligt at vide sig sikker noget sted. Sådan er vilkårene ikke mindst for børn og unge, der når som helst kan blive filmet og nedgjort for øjnene af alle.

DR tager i disse dage fat på den mildt sagt barske kultur, der hersker i det digitale univers, hvor der foregår massiv mobning, og hvor de mest groteske beskeder sendes rundt om andres udseende, ulykke og opfordringer til at tage sig selv af dage.

Det er journalist Michael Jeppesen, der tager fat i problemet, DR bragte i ”21 Søndag” et indslag, og i aftes kunne man på DR 2 se dokumentaren ”Hængt ud på nettet”. Man må have respekt for folk som 18-årige Pernille og 21-årige Kristian, der fortæller om deres skæbne som ofre for den lukkede Facebook-gruppe Offensimentum, der efter sigende rummer alt lige fra almindelig nedgørelse til racistiske indlæg.

Pernille blev filmet til en fest, hvor hun havde fået sit hjerte knust, og Kristian, der er født med et handicap, blev filmet på Holbæk Station og gjort til genstand for andres perfide morskab. Jeppesen taler med ofrene og konfronterer nogle af gerningsmændene med deres handlinger, og det er på alle måder gavnligt.

Imidlertid findes der angående dette fænomen en tidstypisk relativering af sagens alvor. Vi har længe af sagkundskaben fået at vide, at de unge ikke lægger så megen alvor i det rå sprog, der i dag praktiseres, og i indslaget i søndags udtalte ekspert i sociale medier Lykke Møller Kristensen, at de, der krænker andre ofte ”glemmer, at der er et levende menneske i den anden ende”. Det skal nok af og til være sandt, men vi må ikke glemme, at der også kan være almindelig ondskab på spil. Samt naturligvis en alarmerende mangel på opdragelse.

Flere unge fortæller, at de mobber, fordi de er irriterede på en bestemt person, og de er altså i høj grad klar over, at der er et andet menneskes sjæleliv involveret. Men der findes i vor tid en trang til at opløse skyldigheden og gøre alle til ofre i varierende grad, og mens der selvsagt er mange nuancer i alt dette, er det ikke undskyldende bortforklaringer af de unges nådesløse opførsel, vi har mest brug for.

Det er derimod en fokusering på forældrenes ansvar og en erkendelse af det grundvilkår, at mennesker kan fristes til at handle ondt, alene fordi muligheden er der. Denne – muligheden – har vel aldrig været større end i nutidens teknologiske vildrede, hvor man så nemt kan ramme enhver og dermed åbenbare, hvor dybt mennesket kan falde.

Michael Jeppesen udøver en velgørende tør og direkte stil og ligner ikke typen, der stræber efter at finde undskyldninger på de ansvarliges vegne. Men tro mig. Vi vil om og om igen i denne debat komme til at høre, at de, der udstiller andre, ikke seriøst har ondt i sinde, men blot ikke rigtig ved, hvad de gør. Det er tidens ånd, der taler, og den slags har det med ikke at nå helt i dybden med tingene.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.