Unges druk er forældres ansvar

Man skal i dette land passe på med at moralisere, og man bliver hurtigt klandret for at være kedelig og gammel, hvis man ytrer sig negativt om alkoholens glæder, skriver Mattias Stølen Due

Mattias Stølen Due er psykolog og forfatter.
Mattias Stølen Due er psykolog og forfatter. Foto: Leif Tuxen.

I mandags fejrede vi 25-årsjubilæet for Danmarks europamesterskab i fodbold. Det var i øvrigt en dag, jeg husker ekstremt godt. Mesterskabet kom nemlig i hus på min 12-årsfødselsdag, hvilket var mit livs bedste fødselsdagsgave.

Vi er nu desværre langt fra at være europamester i fodbold. Til gengæld bliver vi ulykkeligvis år efter år kåret som europamester i druk blandt unge. En undersøgelse fra sidste år gennemført blandt 15-16-årige i 35 lande viser, at Danmark er det land, hvor flest unge drikker alkohol i løbet af en måned. Og når de drikker, drikker de dobbelt så mange genstande på en aften som gennemsnittet i Europa.

Denne problematik bliver vi mindet om i disse dage, hvor stoltheden ved at blive student og begejstringen over musikken og fællesskabet på Roskilde Festival desværre alt for hyppigt bliver erstattet af blackouts, udpumpninger og andre ubehagelige episoder.

Man skal i dette land passe på med at moralisere, og man bliver hurtigt klandret for at være kedelig og gammel, hvis man ytrer sig negativt om alkoholens glæder. Faktum er ikke desto mindre, at store indtagelser af alkohol både skader hjernen og kroppen og i mange tilfælde også ødelægger venskaber og parforhold, fordi et stort alkoholindtag associeres med større forekomst af konflikter, vold og utroskab.

Her kunne man så pege fingre ad de unge, sådan som sygeplejerske Freja Lilli Wirlander gjorde det på sin meget omtalte Facebook-side sidste fredag. Selvom jeg forstår hendes frustration, mener jeg dog, at vi først og fremmest bør kigge kritisk på forældregenerationen.

Unge drikker ikke for meget, fordi de er dumme, eller blot fordi, det er sjovt. Mange drikker for meget, fordi de har en sårbar opvæksthistorie med sig i bagagen.

Halvdelen af os bliver skilt, og mange par, der forbliver sammen, har det svært. Vokser man op i en familie med mange konflikter, eller skal man i løbet af sin opvækst flytte meget rundt og forholde sig til skiftende forældre og søskende, er der stor risiko for mindre tryghed og trivsel. Og når forældrene skal bearbejde egen sorg og håndtere egne kriser, bliver overskuddet til at være der for børnene langt mindre. Dermed vil der opstå et større incitament til at drikke hjernen ud og glemme problemerne for en stund hos de unge.

Hvis vi skal genvinde europamesterskabet i fodbold, skal landsholdet blive bedre til at spille sammen. Og hvis vi skal af med den triste europarekord i druk blandt unge, skal samfundet og vi som forældre sætte langt mere fokus på, hvordan vi kan forstærke vores samspil i parforholdet og familien.