USA's abortdebat er kommet til Europa. Og det er kun til abortforkæmpernes fordel

Aborttilhængerne har oprustet efter omstødelsen af 50 års abortlovgivning i USA. I Europa er forbud ikke længere realistisk, erkender modstanderne, som nu vil lægge strategien om

"Min krop, mit valg" står der på det skilt, en kvinde holder op under en demonstration i Paris i efteråret. Det er et budskab, som er støttet af det franske parlament, der har vedtaget et forslag ved førstebehandling om at forfatningssikre retten til abort.
"Min krop, mit valg" står der på det skilt, en kvinde holder op under en demonstration i Paris i efteråret. Det er et budskab, som er støttet af det franske parlament, der har vedtaget et forslag ved førstebehandling om at forfatningssikre retten til abort. Foto: Chang Martin/Sipa/Ritzau Scanpix.

Fem måneder efter, at et flertal i den amerikanske højesteret i juni omstødte retsgrundlaget for 50 års abortlovgivning i USA, er abortdebatten også tilbage i Europa.

Omstødelsen af den såkaldte Roe mod Wade-afgørelse, som inden 1973 havde gjort abort til en forfatningsbeskyttet rettighed i USA, har skudt en debat i gang, som ellers i vid udstrækning var forsvundet fra den politiske dagsorden i Europa med undtagelse af de få lande, der som Polen og Malta har opretholdt eller genindført restriktioner på adgangen til abort.