Kurt Strand: Uskøn statslig indblanding i DR og TV 2

Den statslige medieindblanding, som betød, at DR og TV 2 måtte hjemsende medarbejdere, var ulovlig, skriver journalist og radiovært Kurt Strand

DR’s Maria Rørbye Rønn og TV 2’s Anne Engdal Stig Christensen – klappede tilsyneladende hælene ukritisk sammen og gik i gang med at hjemsende og lukke eller sammenlægge programmer og kanaler, da statsministeren lukkede store del af landet ned 11. marts.
DR’s Maria Rørbye Rønn og TV 2’s Anne Engdal Stig Christensen – klappede tilsyneladende hælene ukritisk sammen og gik i gang med at hjemsende og lukke eller sammenlægge programmer og kanaler, da statsministeren lukkede store del af landet ned 11. marts. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Når DR og TV 2 fra på onsdag gradvist normaliserer sendefladerne, sker det, fordi de to public service-mediehuse er med i sidste uges politiske ”Aftale om yderligere genåbning i fase 2”. Dér er ”fuld genåbning af DR og TV 2” specifikt nævnt, og selvom de få ord i aftalen mellem regeringen og alle Folketingets partier umiddelbart ser tilforladelige ud, gemmer der sig et speget forløb bagved. Og regeringen har overskredet grænserne for, hvad den kan bestemme over de statsejede medier.

Dele af forløbet er kortlagt af mediekommentator Lasse Jensen i Information, hvor det er påvist, hvordan Kulturministeriets daværende departementschef i begyndelsen af marts ringede direkte til topdirektørerne i de to mediehuse med lodret ordre om at hjemsende alle dem, der ikke skulle lave nyheder.

Direktørerne – DR’s Maria Rørbye Rønn og TV 2’s Anne Engdal Stig Christensen – klappede tilsyneladende hælene ukritisk sammen og gik i gang med at hjemsende og lukke eller sammenlægge programmer og kanaler.

Om det juridiske grundlag var i orden, blev ikke vurderet, og det var en åbenlys fejl, for regeringen må ikke give direkte instrukser til public service-medierne.

Tidligere DR-generaldirektør Christian Nissen udtrykte det sådan her, da jeg interviewede ham i fredagens udgave af ”Mennesker og medier” på P1:

”Det første brud med radio- og fjernsynsloven er at sige, at for eksempel DR’s aktiviteter skal lukkes hurtigst muligt. Det andet brud er, at regeringen blander sig i programpolitikken, fordi man undtager nyhedsformidling og beredskab – her siger man, at nogle ting skal DR gøre, andre ting skal man lade være med.”

Både DR og TV2 bedyrer, at den redaktionelle frihed skam har været intakt, fordi begge mediehuse jo nok alligevel ville have sendt en masse medarbejdere hjem. Men hvad vi indtil videre ikke ved, er, om direktionerne i DR Byen i København og på Kvægtorvet i Odense hjemsendte flere end nødvendigt – og om en række programlukninger var unødige, fordi de – ikke mindst i radioen – kunne have været produceret med overholdelse af de gældende afstandskrav.

Ganske påfaldende stiller hverken DR eller TV 2 op til interview, men nøjes med mail- og sms-svar, som ikke kan følges op med uddybende spørgsmål. Heller ikke Kulturministeriet har trang til at kaste lys over, hvad der er foregået.

Og indtil videre må vi afvente et svar på et folketingsspørgsmål til kulturminister Joy Mogensen fra De Konservatives medieordfører Birgitte Bergman, som gerne vil vide, ”om der er lovhjemmel” til det, der er foregået. Svaret er nemt, for ministeren kan konsultere en bog med tolkninger af lovgivningen. Bogen er skrevet af to af Kulturministeriets egne, skarpe hjerner på radio- og tv-området, som blandt andet slår fast, at ministeren ikke har ”adgang til at blande sig i spørgsmål om DR’s programlægning”.

Med andre ord: Den aktuelle og uskønne statslige medieindblanding er ulovlig.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.