Vækstcenteret misbruger den ortodokse tradition

Der eksisterer i den ortodokse kirke ingen certificering af åndelige vejledere, som Peter Høeg påstår, skriver Poul Sebbelov

Der eksisterer i den ortodokse kirke ingen "certificering" af åndelige vejledere, som Peter Høeg påstår, skriver Poul Sebbelov
Der eksisterer i den ortodokse kirke ingen "certificering" af åndelige vejledere, som Peter Høeg påstår, skriver Poul Sebbelov Foto: Leif Tuxen.

FORFATTEREN PETER HØEG gør den 5. september i Kristeligt Dagblad bemærkninger til mit tidligere indlæg angående hans forord til Jes Bertelsens nyeste udgivelse. Høegs bemærkninger bekræfter blot mine ord om, at Vækstcenteret og lignende bevægelser gør overgreb på den ortodokse kirke, lære og tradition.

Filokalia, som både Høeg, Bertelsen og flere endnu med tilknytning til Vækstcenteret igen og igen henviser til, er ikke nogen almen samling af spirituelle tekster og belæringer.
LÆS OGSÅ: Præst: Høeg og Bertelsen er falske profeter
Filokalia er vokset ud af den ortodokse kirkes liv i Kristus, den er skrevet i kirken og for kirken og kan ikke udskiftes med tekster fra denne eller hin esoteriske praksis.

Filokalia kan for så vidt sammenlignes med Bibelen: Alle og enhver, Jehovas Vidner, muslimer, mormoner, buddhister, ateister, ja, Fanden selv, læser kirkens bøger, og resultatet af læsningen bliver derefter.

Den hesykastiske tradition, som Høeg flittigt påberåber sig, er heller ikke nogen i luften frit svævende spiritualitet. Hesykasmen er en del af kirkens liv og tradition, den forudsætter kristen tro, og den får først sin fulde mening i lyset af kirkens samlede liv, bønner, tjenester og sakramenter.
Der eksisterer i den ortodokse kirke ingen certificering af åndelige vejledere, som Høeg påstår. Man kan ordineres som læser, diakon, præst og biskop. De tjenester er certificerede af kirken. Men der findes ingen ordination som starets eller lærer, og ingen kan på sin gadedør sætte et skilt med indskriften åndelig vejleder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Høeg kunne ikke trives i den ortodokse kirke grundet kirkens syn på sandheden. Måske har Høeg misforstået ét og andet. I kirken hævder vi ikke, at kun dér findes sandheden. Men vi tror, at Kristus er Vejen, Sandheden og Livet. Og vi tror, at i kirken giver Kristus os fællesskab med ham og dermed del i hans sandhed.

Kirkens fællesskab er ikke eksklusivt, esoterisk eller betinget af certificerede guruer. Det er åbent for alle. Høeg skulle også være velkommen.

Poul Sebbelov er præst i den ortodokse kirke i Danmark