Venstre-politikere: København skal være landets demens-hovedstad

Som landets hovedstad vil vi gerne sætte os i front som den by, der tager bedst vare på de af vore medborgere, som rammes af demens, skriver Venstre-politikere

Venstres ambition er, at København skal være landets demens-hovedstad. Det indebærer fire pejlemærker i arbejdet med demens.
Venstres ambition er, at København skal være landets demens-hovedstad. Det indebærer fire pejlemærker i arbejdet med demens. Foto: Joachim Ladefoged, Polfoto/ritzau.

Over 6000 københavnere lever i dag med en demenssygdom, og det er et tal, der forventes at stige i de næste år. Samtidig anslås det, at op mod 80 procent af borgerne på byens plejehjem har demens. Det er dog kun 30 procent, der i dag får en faglig demensudredning. Derfor er det vigtigt, at København sætter fokus på at give borgere med demens det bedst mulige liv, både i eget hjem og på plejehjem.

Venstres ambition er, at København skal være landets demens-hovedstad. Det indebærer fire pejlemærker i arbejdet med demens.

For det første skal borgerne have den demensudredning, de har krav på, så det er muligt at behandle borgerne for sygdommen. Vi skal i samarbejde med Region Hovedstaden sikre, at flere borgere får en hurtig demensudredning, så de kan se frem til flere gode leveår. Jo mere vished, der er i den enkeltes situation, jo bedre kan vi sætte ind de rigtige steder, så borgeren og de pårørende får den rette hjælp og det bedst mulige liv i en rigtig svær situation.

For det andet skal der være plads til at rumme borgerne, både i eget hjem og på plejehjem. Der skal være nok demenspladser på plejehjem, så dem, der er hårdest ramt, får den rette behandling. Derudover skal vi med demenspladserne sikre, at sygdommen ikke går ud over de andre beboere på plejehjemmet ved at skabe utryghed og larm. De hårdest ramte af demens bør derfor have pladser på egentlige demensafsnit, ligesom vi gerne så, at kommunen får højt specialiserede demens-plejehjem, hvor fagligheden er i top for medarbejderne, så vi sikrer et optimalt liv for de borgere og pårørende, der er ramt af sygdommen.

For det tredje skal fagligheden i behandlingen af vores demente være i top. Der skal være fokus på og respekt om fagligheden og kvaliteten, både for sygeplejersker og sosu-personalet, som har med det omsorgsfaglige at gøre. Vi ser også gerne socialpædagoger få en større plads. Pædagogiske kompetencer kan bruges i en tværfaglig demens-indsats og dermed give demente et bedre liv. Demens dækker over mange sygdomme, der har forskellige forløb – og mennesker med demens har i høj grad brug for indsatser på tværs af fagligheder. Vi kan ikke blot have fokus på det sygdomsmæssige og plejefaglige. Andre faktorer har også indflydelse på demensforløbet. Og det er blandt andet her, de pædagogiske kompetencer kan bidrage til arbejdet med relationer og det sociale liv for mennesker, der rammes af demens.

I København er der netop startet et forsøg med to socialpædagoger, og vi kunne ønske os et mere omfattende forsøg, for eksempel over to år, for at få et solidt grundlag for et paradigmeskifte.

For det fjerde – men måske allervigtigst – er der de pårørende. Det er vigtigt, at de får den rette støtte til at kunne leve et ordentligt liv på trods af, at de har et familiemedlem eller en ægtefælle med demens. Derfor er vi glade for, at man i Københavns Kommune har lavet en egentlig pårørendeuddannelse, der giver redskaber og rådgivning til, hvordan man bedst klarer sig som pårørende, og vi ser gerne, at uddannelsen udvides med mere fokus på håndteringen af demens.

Som landets hovedstad vil vi gerne sætte os i front som den by, der tager bedst vare på de af vore medborgere, som rammes af den snigende sygdom. Det vil vi gøre ved at slå ring om den demente med en hurtig demensudredning, specialiserede demensplejehjem, en tværfaglig indsats som inkluderer socialpædagogisk personale samt støtte til de pårørende. På den måde kan vi gå i retning af en helt ny tilgang til demente medborgere ved både at tage hånd om sygdommen, sørge for pleje, samt omsorg og tryghed. Det er vores håb, at det vil gøre livet med demens bedre og lettere for den demente og de pårørende.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Caroline Stage Olsen (V), Københavns Borgerrepræsentation og Lise Helweg, medlem af Ældrerådet i Københavns Kommune.