Valentins nye vinkler på nye historier

Butikkerne gør meget ud af at markere Valentinsdag - men får de danskerne med?

Valentinsdag er en kirkelig tradition. Dagen oprindeligt opkaldt efter helgenen Sankt Valentin.
Valentinsdag er en kirkelig tradition. Dagen oprindeligt opkaldt efter helgenen Sankt Valentin. Foto: .

VALENTINSDAGEN i mandags blev fejret af TV 2 med kærlighedstema hele aftenen og røde hjerter, der sprang op fra logoet i venstre hjørne af skærmen.

Min datter og jeg genså "Sex and the City"-filmen og hyggede os gevaldigt, men det var så også den opmærksomhed, Sankt Valentin kunne få fra os. Ingen kort sendes, og ingen modtages denne dag. Ærgerligt for butikkerne, der pynter op, som var det december, men det får ikke os danskere til at adoptere denne lidt smagløse dag.

Jeg blev helt glad, da jeg hørte om udfaldet af en rundspørge i Radioavisen mandag formiddag: Vi er ligeglade med valentinsdagen. Passer ikke rigtig til vores sindelag at dyrke kærlighedsytringer i datoform.

Det gør Aftenshowet på DR1 til gengæld. En times krydsning imellem underholdning og nyheder, som sparker aftenens sendeflade i gang. På Aftenshowets hjemmeside står der, at "det er levende, live og engageret", og at de "går tæt på dagens højaktuelle personligheder og lægger nye vinkler på de historier, der optager alle danskere".

I MANDAGS VAR Steffen Brandt, forsanger i musikgruppen TV-2, således i studiet. Ikke for at fortælle om sin nye cd, men for at fortælle, hvad han altid har med i sin kuffert på turne! Ja, hvorfor ikke? Det er da i hvert fald at leve op til egne intentioner om at vinkle historier på en ny måde.

Man kommer langt omkring på en time. Også følelsesmæssigt. Fra sentraumer over at have ligget i iskoldt havvand en februardag for 38 år siden til Steffen Brandts tupilak i tasken, derfra videre til dagens valentinshistorie om to, der mødtes via den enes flaskepost og har levet lykkeligt lige siden, for at runde af med et – tror jeg – ufrivilligt komisk interview med to studerende, som blev i Egypten under optøjerne.

Jeg kunne ikke lade være med at grine, for der blev virkelig lagt op til, at vi skulle høre om to unge danskere, der engageret havde valgt at blive for at være en del af et historisk øjeblik. Det viste sig bare, at de kun var blevet, fordi de ikke havde haft råd til at lave billetten om, og optagelserne var fra deres hotels altan.

Men igen: Aftenshowet lever op til egen målsætning om at vinkle aktuelle nyheder på nye måder.

NIKOLAJ KOPPEL er et kup for programmet. Han giver det den vægt, sådan et program så let kommer til at mangle i den svære balancegang imellem ordentlig journalistik og underholdning, som både er Aftenshowets styrke og svaghed.

Styrke, fordi udsendelsen bliver et spejl af vores levede liv fra Struer til Svaneke, og svaghed, fordi man får serveret menneskers traumer og ulykker og store øjeblikke pakket ind i hurtighedens cellofan.

Til trods for det er udsendelsen en fin måde fra DR's side at begynde aftenen på, fordi værterne får givet os et resumé af begivenheder, der har præget nyhederne og dermed dig og mig i dagene forud. Vi får fælles identitet i nuets historie.

Kristine Stricker Hestbech er sognepræst og foredragsholder