Et hjertesuk om valg til menighedsråd

Det er svært at skaffe nye medlemmer til menighedsråd. Og når det lykkes løber vi ind i det folkekirkelige bureaukrati. Det er trist, fordi det endnu en gang bekræfter det administrative enevælde og stivsind, som præger folkekirken, skriver menighedsrådsmedlem

"Og nej, jeg forventer ingen ændringer af ovenstående, men jeg har brug for at komme af med et hjertesuk," skriver Hans Jørgen Mikkelsen. Arkivfoto.
"Og nej, jeg forventer ingen ændringer af ovenstående, men jeg har brug for at komme af med et hjertesuk," skriver Hans Jørgen Mikkelsen. Arkivfoto. . Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto.

Jeg har været medlem af menighedsrådet i Sdr. Resen siden 2004 og har lyst til at komme med et hjertesuk vedrørende valget i år.

Vi er et meget lille sogn og har haft svært ved at finde de tre folk, som vi manglede ved opstillingsmødet i september for at kunne stille med et nyt, fuldgyldigt menighedsråd.

Her medio oktober måned er det så omsider lykkedes at finde tre nye kandidater, og vi har derfor søgt om dispensation til at få disse ”godkendt”, velvidende at fristen var udløbet. Men nej, så enkelt kan det ikke gøres. Vi har fået at vide, at vi må afvente en klagefrist, og det betyder så, at det nye menighedsråd ikke kan være på plads ved det nye kirkeårs begyndelse, første søndag i advent.

Og det er helt sikkert efter loven, om man spørger juristerne. Men jeg synes faktisk, det er lidt trist. Trist, fordi det endnu en gang bekræfter det administrative enevælde og stivsind, som præger folkekirken. Hvor er den lokale indflydelse, og skulle ”overmyndigheden” ikke skynde sig at sige tak, når der er nye folk, som er parat til at trække læsset i et lille sogn de næste fire år?

Min egen erfaring gennem 12 år i menighedsrådet er, at de administrative krav kun bliver stadig større. Der dikteres stadig nye udfordringer, blandt andet på den måde, kirkens regnskab skal opstilles på.

Jeg har de seneste år været kasserer for menighedsrådet, men selvom jeg har en regnskabsuddannelse, har jeg svært ved at læse vores regnskab og samtidig forstå det.

Og nej, jeg forventer ingen ændringer af ovenstående, men jeg har brug for at komme af med et hjertesuk.

Så enkelt er det.

Hans Jørgen Mikkelsen er pædagog og tidligere revisor.