Prøv avisen
Global debat

Valget af Trump ryster Afrika

Afrikanske meningsdannere og eksperter er enige om, at valget af Donald Trump til præsident i USA vil få alvorlige konsekvenser for Afrikas fremtid. – Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto

De kontroversielle udtalelser, som Trump har været citeret for at sige om Afrika under valgkampen, får mange iagttagere til at frygte for den nyvalgte præsidents kurs over for Afrika. Men måske kan en ny tilgang også være med til at ryste op i Afrika, håber de mest optimistiske afrikanere

Debatten bølger stadig frem og tilbage i afrikanske lande som Sydafrika, Nigeria og Kenya, efter at amerikanerne har valgt Donald Trump som deres næste præsident.

Mange afrikanske meningsdannere har ikke glemt, hvordan Donald Trump i mange afrikanske medier fejlagtigt er blevet citeret for at mene, at de fleste afrikanske lande ville have gavn af at blive genkoloniseret frem til 2116, fordi de ikke selv kan finde ud af at regere deres lande. Han var også fejlagtigt citeret for at true med at deportere alle afroamerikanere med den begrundelse, at USA fremover ikke kan bruge den slags dovne mennesker.

Er der derfor noget, de afrikanske meningsdannere og eksperter er enige om, er det, at valget af Donald Trump vil få alvorlige konsekvenser for Afrikas fremtid.

Men mens nogle frygter det værste, argumenterer andre for, at det måske ikke kun er dårligt. Barack Obama videreførte nemlig i høj grad sin forgængers, George W. Bushs, radikale udenrigs- politik, som har været problematisk for Afrika, mener Peter Kagwanja, der er professor og leder af den panafrikanske tænketank Africa Policy Institute i Kenyas hovedstad, Nairobi.

”Under præsidenterne George W. Bush og Barack Obama (2000-2016) har Washingtons liberale forfulgt en form for liberal interventionisme med det formål at erstatte virkeligt autoritære regimer eller regimer, man har opfattet sådan,” konstaterer han i den kenyanske avis The Daily Nation .

Den politik har undermineret freden i Afrika og resulteret i mere dødbringende og mindre tryg verden. Måske vil det nu ændre sig, håber Peter Kagwanja.

”Trump hylder afslutningen på det liberale Amerikas ’oppositionsstrategi’ og forhåbentlig et Amerika, der griber mindre ind,” fastslår han i The Daily Nation .

Lederskribenten i samme avis håber, at valget af Donald Trump vil ruske op i de afrikanske ledere: ”Alt for længe har store dele af Afrika befundet sig i en doven afhængighedstilstand og (...) forventet, at hjælp udefra skulle udfylde tomrummet,” mener han.

Valget af en erklæret isolationist som Trump er måske præcis, hvad Afrika har brug for ”for at forstå, at det ikke er nogen god idé at være afhængige af andre lederes storsindethed”, konkluderer lederskribenten.

Men Afrika vil dumpe betydeligt længere ned på den amerikanske dagsorden fremover end under Obama-regeringen, frygter professor i humaniora ved det sydafrikanske Johannesburg Universitet Peter Vale, der kalder David Trump for ”intolerant og uinteresseret” i afrikansk politik. Alligevel må der samarbejdes:

”Det værste, afrikanske lande kan gøre, uanset hvor svært det vil være i politisk henseende, er at vise deres misfornøjelse,” fastslår han på det panafrikanske akademiske website The Conversation .

I det vestafrikanske land Nigeria advarer diplomat Oladapo Fafowora om, at afrikanerne nu skal ”gøre sig mindre afhængige” af verdens økonomiske supermagter:

”Intet i hans (Trumps, red.) baggrund tyder på, at han har nogen varig interesse i Afrika. Der er en vigtig lektie for nigerianerne her; folk bør blive her og bidrage til at udvikle vores land,” skriver han i den nigerianske avis The Vanguard .

Knap 100 milliarder kroner strømmede i 2015 fra USA ind i Afrika, og dermed er der heller ikke småpenge på spil, hvis USA begynder at forringe de eksisterende handelsaftaler med afrikanske lande – hvilket formodentlig kommer til at ske, frygter adjunkt i internationale relationer ved det sydafrikanske Witwatersrand Universitet, David Hornsby.

”Det tegner ikke godt,” konstaterer han på The Conversation .

Men uanset hvordan og hvorledes skal USA nu engang snart ledes af Donald Trump, konstaterer debattøren Sunny Bindra tørt i The Daily Nation .

”Lad os nu se, hvad de har at vise verden. I mellemtiden, kom videre med jeres eget liv,” opfordrer han afri-kanerne.