Prøv avisen
Valgkommentar

Sognepræst: Måske var det bedre at konsultere Bibelen end hele tiden at forholde sig til Paludan?

Sorø Akademi havde besøg af politikere i forbindelse med et valgarragement. Som svar til Paludan anførte en socialdemokrat, at Det Gamle Testamente også indeholder vurderinger af kvinders værdi. Men det indeholder faktisk mange heltinder, skriver sognepræst og valgkommentator Kristian Østergaard Foto: Carsten Lundaheger/Ritzau Scanpix

Valgarrangementet på Sorø Akademi bød på en debat om kvinder i Koranen og Det Gamle Testamente. Men i sidstnævnte optræder der heltinder, som viser større kløgt og dømmekræft end mændene, skriver sognepræst Kristian Østergaard

Vores ældeste går på gymnasiet i Sorø, og med sine 18 år debuterer han som vælger. Valgkampen fylder en hel del på Sorø Akademi. I onsdags havde 2.a således planlagt et vælgerarrangement, hvortil også var inviteret Rasmus Paludan, så byen vrimlede med politi. Som Sorø Akademis rektor, Kristian Jacobsen, sagde til sn.dk – Sjællands Nyheder, så var der noget dybt ironisk i at fejre demokratiet under politibeskyttelse.

Alligevel blev det ifølge sønnike en civiliseret debat, hvor mange politikere sporenstregs støttede eleverne i, at den nuværende karakterskala ikke var rimelig.

Er det valgflæsk for ungdommen?

Hele arrangementet blev suverænt modereret af Oliver Krytz fra 2.a., der greb ind, når taletiden blev overskredet. Krytz måtte således bede Paludan om at holde inde, hvortil denne fornærmet replicerede: ”Prøver du at slukke danernes lys?”. Det var ikke hensigten, men hensigten var at få en reel og fair meningsudveksling, og det lykkedes, forstår man.

Af referatet på sn.dk forstår man dog også, at nogle politikere efterhånden er ved at blive negativt afhængige af Rasmus Paludan. Når Stram Kurs siger, at Koranen takserer kvinder til halv værdi af mænd, så svarer den socialdemokratiske folketingskandidat, at Det Gamle Testamente også indeholder en del om kvinders værdi eller mangel på samme. Enhver bibelkyndig vil anføre, at der i Det Gamle Testamente optræder heltinder som Ruth, Debora og Ester, der udviser større kløgt, dømmekraft og snarrådighed end mange mænd og fortsat tjener som forbilleder.

Måske var det bedre at konsultere Bibelen end hele tiden at forholde sig til Paludan?

Debatten kom vidt omkring.

En enkelt ville gerne vide, hvad politikerne mener om Ruslands annektering af Krim, andre elever var mere optaget af klimaet, men det hele foregik i et sobert toneleje, og jeg spørger min søn ved morgenbordet, om valgdebatten på Sorø Akademi førte til, at han ved, hvor han vil sætte sit kryds. Svaret var nej.

Deri ligner hans situation nok mange ældre vælgeres.

Sognepræst Kristian Østergaard og professor emeritus Jørn Henrik Petersen vil på skift kommentere valgkampen fast på denne plads.