Vejen til frelse og evigt liv

”Hvordan skal jeg træde frem for Herren og bøje mig for Gud i det høje?”

Mikas Bog 6, 6

Ja, det var problemet for profeten Mika, ligesom det mange år senere var problemet for vor kirkes reformator Martin Luther: Hvordan bærer jeg mig ad med at stå over for den hellige Gud? Hvordan finder jeg en nådig Gud?

Luther skånede så sandelig ikke sig selv, da han valgte at gå i kloster. ”Sandt er det, en from munk har jeg været og overholdt min ordensregel så strengt, at jeg tør sige: ”Er en munk nogensinde kommet i himlen ved munkeri, så var jeg også kommet det. Det vil alle mine klosterbrødre, som har kendt mig, bevidne. Hvis det nemlig havde varet længere, havde jeg pint mig selv til døde med vågen, bøn, læsning og andet arbejde.”

Sådan lyder Luthers egne ord. Hele tiden handlede det om det spørgsmål, som nok ikke optager ret mange i vor tid: ”Hvornår vil du dog engang blive from og gøre nok, så du får en nådig Gud?”

Mødet med prior Staupitz blev det første skridt ind på en ny vej. Han gjorde det klart for den unge Luther, at Kristus er en ægte frelser for ægte syndere. Det, som Gud gør, er ikke komedie eller fantasi. Mere og mere blev det klart for Luther, at det handler om en retfærdighed, som Gud tilregner den, der tror.

Altså handler det ikke om en from præstation, men en gave. Kristus har gjort min synd til sin. Altså har jeg den ikke længere, men er fri, og han har gjort sin retfærdighed til min. ”Så er jeg, ved hans retfærdighed, retfærdig som han”, slog Luther fast, og dermed rører han ved det, som er selve kernen i al luthersk tro.

Det er ikke mig, der skal præstere for at blive belønnet. Da kommer jeg i virkeligheden alt for sent, for det, som skal til, er allerede gjort. Nok er synden stadig en virkelighed, som piner og plager, men der er sket et saligt bytte, så jeg trods mine tanker og følelser står ren og retfærdig over for den hellige!

Se, det er det kristne evangelium, og reaktionen beskriver Luther med disse ord:

Nu fryde sig hver kristen mand

og springe højt af glæde!

(Den Danske Salmebog, nummer 487, vers 1)

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.