Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

"Venstre vidste man engang, hvor man havde, men hvem ved, hvor man har Venstre i dag?"

Det synes besnærende på det foreliggende grundlag at gå efter muligheden for regeringsdeltagelse i en bred konsensusregering hen over midten

Jakob Ellemand-Jensen møder Venstres bagland lørdag og søndag, når partiet afholder ordinært Landsmøde i Herning Kongrescenter. Foran ham står en skelsættende beslutning.
Jakob Ellemand-Jensen møder Venstres bagland lørdag og søndag, når partiet afholder ordinært Landsmøde i Herning Kongrescenter. Foran ham står en skelsættende beslutning. . Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix.

Med et stigende pres på både parti og formand står Jakob Ellemann-Jensen (V) ved bredden af Rubicon. Med et skæbnens terningekast skal han inden for en formentligt overskuelig fremtid tage en beslutning, der kan komme til at ændre det politiske landskab og Venstres identitet mange år frem. 

Det er med det afsæt, Venstre-formanden møder baglandet på weekendens landsmøde i Herning. For ganske vist bliver landsmødet afholdt i slagskyggen af valgnattens sviende nederlag og den katastrofale beskæring af mandattallet, men ikke desto mindre synes taktikken at være, at nu ser man fremad – frem mod den skæbnebeslutning, der er lagt i formandens hænder.