Venstre vil ikke afskaffe store bededag

Det var en fejlfortolkning fra en DR-journalist, da det kom ud i medierne, at Ulla Tørnæs og Venstre ville afskaffe store bededag, siger hun

Det er medierne, der har spredt rygtet om, at en afskaffelse af store bededag var en del af 2020-forhandlingerne, siger Ulla Tørnæs
Det er medierne, der har spredt rygtet om, at en afskaffelse af store bededag var en del af 2020-forhandlingerne, siger Ulla Tørnæs.

Den 28. juni skriver Charlotte Dyremose (K) i et læserbrev her i Kristeligt Dagblad, at jeg skulle have udbredt det rygte, at nogen skulle have overvejet at afskaffe store bededag i forbindelse med den seneste måneds forhandlinger.

LÆS OGSÅ: Regering ville afskaffe helligdag

Hvis Charlotte Dyremose havde gjort sig den ulejlighed at undersøge, hvad jeg har sagt og ikke sagt om den sag, ville hun vide, at det er medierne og ikke mig der har udbredt et rygte om, at en afskaffelse af store bededag indgik i 2020-forhandlingerne.

Sagen er nemlig den, at jeg i et interview til DR Sjælland den 13. juni erklærede mig enig i den overordnede analyse, at det selvfølgelig vil øge arbejdsudbuddet, hvis arbejdsmarkedets parter beslutter sig for at arbejde mere, herunder også på de skæve helligdage.

At DR-journalisten på den baggrund efterfølgende konkluderer, at jeg dermed bekræfter, at en afskaffelse af store bededag indgik i 2020-forhandlingerne, står helt for journalistens egen regning. Hvordan han kan nå frem til den konklusion, er mig fortsat lidt af en gåde. At andre medier efterfølgende ukritisk vælger at viderebringe historien er vel desværre symptomatisk for den arbejdsform, som medierne i dag anvender.

Store bededag blev indført ved en kongelig forordning i 1686. Folketinget kan derfor også hvis et flertal ønsker det pålægge regeringen at ophæve forordningen og dermed formelt set afskaffe helligdagen.

Men for at mane enhver tvivl i jorden vil jeg gerne én gang for alle slå fast, at Venstre ikke ønsker at afskaffe store bededag. Store bededag er en vigtig kristen helligdag, som vi selvfølgelig skal bevare og værne om. Som med de øvrige kristne helligdage udgør dagen en vigtig del af vores kulturarv og bidrager til sammenhængskraften i det danske samfund.

Ulla Tørnæs er folketingsmedlem og arbejdsmarkedsordfører for Venstre