Venstres Ungdom: Fri bevægelighed er den bedste udviklingsbistand

En barmhjertig udviklingsbistand vil give folk mulighed for at rejse udenlands for at tjene penge, som de kan sende hjem til deres familier

Den frie bevægelighed og ordentlige vilkår for den migrerende arbejdsstyrke kan sikre en bæredygtig og barmhjertig udviklingsbistand, mener Venstres Ungdom.
Den frie bevægelighed og ordentlige vilkår for den migrerende arbejdsstyrke kan sikre en bæredygtig og barmhjertig udviklingsbistand, mener Venstres Ungdom. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Den frie bevægelighed er den absolut bedste udviklingsbistand, vi overhovedet kan give. Alt for meget vital udviklingsbistand er gået tabt i regulativer, bureaukrati og bestikkelse. Men det betyder ikke, at vi skal give op. Vi skal tværtimod gentænke systemet. Pengene og dermed magten skal tilbage til der, hvor de hører hjemme: hos folket og uden om slyngelstaterne.

25 procent af bruttonationalproduktet i lande som Moldova, Lesotho og Nepal er udgjort af løn, som landenes udrejste borgere har sendt hjem – og det er penge direkte til folket! Direkte og ubeskårede udenlandske investeringer, der ikke kræver noget til gengæld eller krænker landenes autonomi.

Hvis man i virkeligheden vil have en bæredygtig og barmhjertig udviklingsbistand, må man sikre den frie bevægelighed og ordentlige vilkår for den migrerende arbejdsstyrke. Man må sikre, at alle, uanset landegrænser, får mulighed for at forsøge sin familie. 

Det er på denne tankegang, vi har bygget de vestlige samfund. Ja, det er endda på denne tankegang, at Vestens hidtidige ledestjerne, USA, er opstået.

Så hvorfor er vi nu så tilbageholdende med den? Hvorfor er det, at vi har så travlt med at fordele folk i zoner og vurdere dem i kroner, når vi i samme åndedrag taler om den grænseløse frihed, og at enhver må være sin egen lykkes smed?

Ens karakter siges at være summen af ens handlinger – men hvis vi virkelig skal dømme hinanden på, hvad vi gør, må vi også sikre den gensidige handlefrihed. For hvad er meningen med at sætte en stopper for handleivrige mennesker og fastholde folk og nationer i ekstrem fattigdom og sult, når alle får noget ud af den handlekraft, som disse folk viser? Når vi med det demografiske træk kommer til at mangle arbejdskraft langt ud i evigheden?

Alle de økonomiske argumenter er der – for vores egen og den globale økonomi – men også de menneskelige og ideologiske grunde vejer tungt.

For hvis du virkelig anerkender præmissen om, at mennesket kommer før staten, så er det også en absurd påstand, at netop mennesket skal lade sig begrænse af statens grænser. Ja, så er det absurd, at menneskeheden skal begrænse sig af tilfældige streger på et kort. Vi skal omfavne det globale samfund og den frie bevægelighed. 

Grænser i sig selv er absurde konstruktioner, der er dikteret for længe siden af folk uden hjemmel. Alt for længe har grænser begrænset vores liv og holdt liv i ligegyldige konflikter samt populistiske politikker. Så lad os nu gøre op med disse katastrofale kruseduller og disse geografiske luftkasteller og i stedet gøre friheden grænseløs. Enhver, der ønsker at bidrage, burde også få muligheden for dette!

Simon Andersen er skatte- og finansordfører i Venstres Ungdom.