Kurt Strand: Godt med specialiserede programmer på Radio4

Med et miks af eksperter og andre tillidsfolk blev det til en for- og imod-diskussion af den sjældne slags, hvor det lykkes at gøre lytterne bare en lille smule klogere på en svær problemstilling, skriver Kurt Strand om Radio4-programmet "Verdens lykkeligste arbejdsmarked"

”Jeg var dybt frustreret over det, der foregik under Bjarne Corydon (S) og Helle Thorning-Schmidt (S),” lød det uden tøven fra journalist og forfatter Lars Olsen i Radio4-magasinet ”Verdens lykkeligste arbejdsmarked”, sendt og genudsendt mandag formiddag og aften.

Nok blev reformer af efterløn og dagpenge overtaget fra Lars Løkke Rasmussens Venstre-ledede regering, men der var også reformer af sygedagpenge, ”som man selv fandt på”.

Lars Olsen var inviteret i studiet for at gøre regnebrættet op efter Mette Frederiksens (S) første regeringsår med fokus på arbejdsmarkedet og valgløfterne om tidligere tilbagetrækning for de mest nedslidte.

Et på alle måder relevant emne, som blev kyndigt bestyret af vært Nicolai Bentsen, der har en både konkret og favnende viden om arbejdsmarkedet. Han er nemlig først og fremmest fællestillidsmand for 3F’erne på Det Kongelige Teater, dernæst radiovært.

Hvordan Nicolai Bentsen er som tillidsmand for sine kolleger, ved jeg af gode grunde ikke. Men han er en fremragende vært, der brænder for sit stof, og som samtidig holder en altid svær balance mellem at kommentere og stille nysgerrige spørgsmål.

Den første udsendelse, jeg hørte med ham, var om overenskomsten på det toneangivende industriområde i begyndelsen af marts. Med et miks af eksperter og andre tillidsfolk blev det til en for og imod-diskussion af den sjældne slags, hvor det lykkedes at gøre lytterne bare en lille smule klogere på en svær problemstilling. Og dem er der mange af på arbejdsmarkedet.

Derfor er det på alle måder anerkendelsesværdigt, at Radio4 med ”Verdens lykkeligste arbejdsmarked” hver uge dedikerer en hel time til et stofområde, der i de senere år har lidt en krank skæbne i de fleste medier.

Da jeg som ung og nyuddannet selv var arbejdsmarkedsjournalist i begyndelsen af 1980’erne, var det uden sammenligning én af de fineste visitkort-titler i mediebranchen. Men i takt med, at arbejdsmarkedet forandrede sig til næsten konfliktløs konsensus med fusioner af både fagforeninger og arbejdsgiverforeninger, svandt interessen for det klassiske køber-sælger-forhold mellem arbejdsgivere og ansatte.

I dag har kun få medier journalister, der har arbejdsmarkedsforhold som speciale, og når det en sjælden gang går løs med konflikt-trusler og nattelange forhandlinger i Forligsinstitutionen, er der mange, som kludrer i selv grundlæggende begreber. Det vil formentlig også ske for en udsendt Radio4-reporter, for det er jo netop betegnende, at stofområdet er parkeret i et ugentligt magasin, uden sikkerhed for, at en dygtig værts viden vil smitte af, når der er breaking news fra ”Forligsen” på Sankt Annæ Plads i København.

Men trods alt er det bedre end ingenting. Hvordan lyttertallene er, ved jeg ikke, men måske er det netop med specialiserede udsendelser som ”Verdens lykkeligste arbejdsmarked”, at Radio4 efter snart otte måneder på den tidligere Radio24syv-frekvens kan få lidt mere luft under sine generelt lave lyttertal.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.

Med et miks af eksperter og andre tillidsfolk blev det til en for- og imod-diskussion af den sjældne slags, hvor det lykkes at gøre lytterne bare en lille smule klogere på en svær problemstilling.