Vesten bør udbrede liberale holdninger

Saudierne bruger oliepenge til at promovere wahhabismen globalt. Hvorfor kvier Vesten sig ved tilsvarende kampagner?

Saudi-Arabien spiller en hovedrolle i kulissen, når det drejer sin om den forfølgelse, der rammer såvel kristne som muslimer i en række lande, herunder Pakistan, mener Ed West, skribent og redaktør. Arkivfoto. Satellitfoto af De Forenede Arabiske Emirater. -
Saudi-Arabien spiller en hovedrolle i kulissen, når det drejer sin om den forfølgelse, der rammer såvel kristne som muslimer i en række lande, herunder Pakistan, mener Ed West, skribent og redaktør. Arkivfoto. Satellitfoto af De Forenede Arabiske Emirater. -. Foto: EARTH SATELLITE CORPORATION/SCIE.

DESVÆRRE UDVISER medierne ikke vilje til at berette ordentligt om den skærpede etniske udrensning af kristne i Mellemøsten, konstaterer Ed West, skribent på The Spectator og redaktør for The Catholic Herald. Alligevel er flere dog begyndt at blive opmærksomme på tragedien.

I The Spectator fortæller han, at det britiske parlament for nylig debatterede situationens alvor, og den konservative minister baroness Warsi konstaterede for nogle dage siden i en tale i Washing-ton, at en massefordrivelse af bibelske dimensioner finder sted. Nogle steder hersker en reel fare for, at kristendommen bliver udryddet.

Ed West roser hende for den klare melding, men bider samtidig mærke i et specielt træk ved mange udtalelser og ved de reportager, medierne trods alt bringer, nemlig fortielsen af det forhold, at den antikristne vold i reglen udøves i islams navn.

Den er en sælsom tavshed. Den er sigende, for en af grundene til mediernes frivillige afståen fra at berette om dette emne er frygt for, at det skal virke, som om medierne anstifter til had mod muslimer.

Vi bliver nødt til at erkende, at det er en specifik anvendelse af islamisk lov og tankegang, vi i disse år oplever. Så det handler ingenlunde om en vrede mod Vesten, der afbøjes og rettes mod de kristne, skriver West. Desuden rammes også muslimer. Nationale magthavere forlanger nemlig af deres befolkning, at den holder sig til den variant af islam, som de dyrker.

Saudi-Arabien spiller en hovedrolle i kulissen, når det drejer sin om den forfølgelse, der rammer såvel kristne som muslimer i en række lande, herunder Pakistan, mener West.

Saudierne forsøger at udbrede og konsolidere deres strenge sunni-wahhabisme over hele verden. Generøse donationer af oliepenge forfører mange i Vesten til at holde gode miner til den globale kampagne. Universiteter og institutioner i USA og Europa lader saudierne købe sig ind og opnå akademisk og kulturel indflydelse.

SAMTIDIG TØR INGEN udfordre de lande, som bekender sig til konservativ wahhabisme, herunder Quatar, hvor der formelt er dødsstraf for at forlade islam. Hvorfor tør verden ikke boykotte verdensmesterskaberne i fodbold her i 2022 for at få den lov ændret? spørger West.

Sagens kerne er, at vi er for bange for overhovedet at indrømme, at problemet ligger i islam, perfekt illustreret af måden, BBC dækker begivenheder på. Det er perverst, for vores bekendelse til lige ret for loven udspringer af en liberal tradition, men mens saudierne bruger millioner for at fremme deres tro i udlandet, så gør vi ikke noget tilsvarende.

Mange af de klassiske, liberale hovedværker, herunder John Lockes, er således ikke oversat til arabisk. Hvorfor er der ikke nogen af Vestens mange liberale milliardærer, der betaler for arabiske oversættelser, der kan hentes gratis ned på Kindle?, spørger West.

MÅSKE LØBER TIDEN UD, frygter han, for et af de mange tragiske resultater af forfølgelsen af kristne er, at en vital bro mellem Europa og Mellemøsten smuldrer. West giver et eksempel på broen i fortiden: Af de 60 forskere, som oversatte antikke græske klassikere til arabisk under den muslimske guldalder (i middelalderen, red.) var de 58 syriske kristne (de to sidste var en jøde og en sabier). Uden disse 60 personer ville renæssancen ikke være indtruffet, og de idéer, som gav os liberalismen, aldrig være dukket op.

BBCs holdning til de kristnes modgang illustreres af en undersøgelse, som mediehuset har fremlagt: Er der virkelig 100.000 nye, kristne martyrer hvert år?. Dette forbløffende høje tal stammer fra et kristent amerikansk forskningscenter. Det baserede sin optælling på tiåret 2000-2010, hvor en million kristne blev dræbt, og delte tallet med 10.

Netop i den periode dræbtes imidlertid helt ekstraordinært mange kristne på grund af borgerkrigen i Congo. Antagelig myrdes 7000-8000 kristne årligt for deres tro. Men, skriver Raymond Ibrahim på bloggen Muslim Persecution of Christians, BBC ville aldrig foretage en tilsvarende kritisk korrektion af antallet af dræbte palæstinensere i konflikten med Israel. Det tal overdriver BBC systematisk for at dæmonisere Is-rael.

Nu fortæller man til gengæld trium-ferende om dette check af et bestemt, ikke-officielt tal, og man kan fortælle, at kun 7000-8000 kristne myrdes årligt for deres tro, og den muslimske verden er i det store og hele uskyldig, så hvorfor al den forargelse?, spørger Ibrahim sarkastisk.

Anders Raahauge er kulturjournalist