Vestens kristne har brug for Østens forfulgte

Forfulgte kristne i Østen inspirerer kristne i Danmark til at tage deres tro alvorligt, skriver Henrik Ertner Rasmussen

Den kristne landsby Malula i Syrien, hvor Jesu sprog aramæisk stadig tales.
Den kristne landsby Malula i Syrien, hvor Jesu sprog aramæisk stadig tales. . Foto: Ty Stange/.

PROVOKERET AF Kristeligt Dagblads lederartikel den 25. november, hvor det udnævnes til et mysterium, at der ikke i folkekirken er foreninger, der har fokus på kristenforfølgelser, vil jeg for det første takke for, at emnet bringes på bane.

Det er godt, at det bliver nævnt, at der er flere organisationer, som vedvarende sætter fokus på problematikken, herunder Åbne Døre, Bibelselskabet og Dansk Europamission.

LÆS OGSÅ: Østens kristne har brug for Vestens

For det andet skal jeg gøre opmærksom på, at Folkekirkens mellemkirkelige Råd med indoptagelsen af Folkekirkens Mission i sit arbejde også har inddraget netop forfølgelse af kristne som et vigtigt fokusområde. Som ikke-medlem af folkekirken er jeg også taknemmelig for, at der er flere af landets stifter, som i diverse stiftsudvalg har taget problematikken op.

Selv har jeg været inviteret ud som oplægsholder i tre stifter, og dertil kommer, at emnet var forholdsvis højt profileret på Danske Kirkedage i år blandt andet ved, at en medarbejder fra den arabiske, kristne satellit-tv-kanal SAT-7 og undertegnede skulle mødes som paneldeltagere om emnet med stævnets absolutte topgæst, generalsekretær Olav Fykse Tveit fra Kirkernes Verdensråd.

Som lederskribenten anfører, er der også præster og lægfolk, som individuelt har taget initiativer til at støtte forfulgte kristne. Den pakistanske blasfemianklagede kvinde Asia Bibi er et eksempel på en sag, som på verdensplan har fået mange op af stolen, inklusive paven, og som også har skabt røre herhjemme. At hun er katolik, understreger, at problemet kristenforfølgelser er et økumenisk anliggende, som folkekirken også bør se som sit eget.

Der efterlyses i lederartiklen mere sammenhængende og større initiativer, der kan give bedre dataindsamling og en klarere røst, end folkekirken har i dag. Men dataindsamlingen og bearbejdelsen deraf foregår allerede internationalt på mange planer, og det er ikke nødvendigt med et deraf uafhængigt dansk folkekirkeligt initiativ.

Derimod vil det være meget velkomment, at danske teologer, religionsforskere, jurister, sociologer og andre eksperter deltager i for eksempel IIRFs (International Institute for Religious Freedom) arbejde, der foregår på universitetsniveau. Det er med til at sikre, at de informationer, som når til politikerne og dem, der på græsrodsniveau driver fortalervirksomhed for de forfulgte, er så korrekte og verificerbare som muligt.

Når vi fokuserer på forfulgte kristne, er det ikke bare for at hjælpe brødre og søstre i troen, individuelt og som gruppe. Det er ikke bare for at tale deres sag over for magter og myndigheder, men det er lige så meget for, at vi som kristne i Danmark og den vestlige verden selv skal blive inspireret af deres eksempel til at tage vor tro alvorligt, så alvorligt, at vi om nødvendigt er villige til at gå i døden for den.

Henrik Ertner Rasmussen er generalsekretær i Dansk Europamission