Vi gyser over Herlufsholm-dokumentar. Men ydmygelser har længe været en del af uddannelserne

Selvom forholdene på Herlufsholm er slemme, er historien rig på eksempler med ydmygende ritualer, nye studerende skal gennemgå. Men gentagne overgreb har altid givet varige ar på sjælen, påpeger forskere

TV 2-dokumentaren om Herlufsholm har forarget os, men er der overhovedet noget nyt under solen?
TV 2-dokumentaren om Herlufsholm har forarget os, men er der overhovedet noget nyt under solen?. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Siden TV 2 torsdag i sidste uge sendte dokumentarfilmen "Herlufsholms hemmeligheder" har debatten været heftig omkring den ydmygende behandling, som nogle af kostskolens yngre elever er blevet udsat for af skolens ældste elever.

Filmen har affødt store forandringer på skolen. Både skolens præfekt-ordning og sovesale bliver nu afskaffet. Rektor Mikkel Kjellberg er blevet fyret. En omfattende politiefterforskning er gået i gang for at undersøge, om der er tale om egentlige straffelovsovertrædelser. Både kronprinsparret og statsministeren har kritiseret forholdene, som bliver afdækket i dokumentaren, ligesom en lang række eksperter har opfordret til drastiske ændringer på skolen.