Prøv avisen

Vi har alle et ansvar over for skaberværket

KRISTENDEMOKRATERNE: Klimakrisen er et fingerpeg om, at vi kan blive rigere på at hjælpe hinanden frem for ved at dræne jorden for værdier

Er materiel vækst det eneste, der virkelig betyder noget? Bør røde tal på bundlinjen altid være det afgørende argument? Klimakrisen er et fingerpeg om, at vi kan blive rigere på at hjælpe hinanden frem for ved at dræne jorden for værdier.

Som kristen tror jeg på, at hverken arbejde eller materielle goder kan være centrum i mit liv. Der skal Gud være. Og det holder ikke at dække sig ind under: penge er ikke alt men de er nu rare at have.

Som kristen tror jeg også på, at jeg har et personligt ansvar over for Guds skaberværk og for mine og andres børn. Et ansvar, som bør udmønte sig i forsigtighed. Vi bør ikke tage chancer på naturens vegne, blot fordi vi er magelige, eller fordi vi vanemæssigt forbinder naturbeskyttelse med venstreorienterethed. Og det nytter ikke noget at kræve bevis for betydningen af det menneskeskabte bidrag for beviset er, når det alligevel er for sent.

Faktisk åbner der sig et positivt perspektiv, hvis vi begynder at lægge vores livsstil om til et mere beskedent niveau. Vi kan få et samfund, hvor der lægges vægt på velfærdsservice, og hvor vareproduktion fokuserer mere på fødemidler og andre basisvarer. Hvor vi med andre ord er mere opmærksomme på hinandens velbefindende frem for stadig at øge misbruget af jordens knappe værdier. Et samfund, hvor vi ser hinanden i øjnene og ikke måler os selv og hinanden på, hvad vi kan hobe op af flotte ting og sager.

En måde at fremme denne omlægning på er ved at kræve, at producenter skal efterlade naturen i samme stand, som da de lånte den, og gennem grønne afgifter, som kan prissætte belastningen af naturen.

Kristian Larsen,

Formand for Kristendemokraterne i Herlev,

Sennepshaven 26 st.th.,

Herlev