Psykolog: Vi griber kampen mod stress forkert an. Vi skal lære at falde i staver over vores tanker

Fagpersoner siger, at årsagen til den markante stigning skal findes i en perfektionistisk arbejdskultur og et samfund, hvor vi presser os selv for hårdt og har urealistisk høje forventninger til os selv på alle livets platforme. Men er det virkelig årsagen, spørger Pia Callesen, der er dr. i psykologi fra Manchester University og forfatter til bogen ”Lev mere, tænk mindre”

Måske har vi helt misforstået, hvad stress skyldes, og hvordan vi løser det. Og hvis vi bliver ved med at løse det ved at rammeoptimere og skrue ned for vores egne ambitioner og forventninger, kommer vi næppe problemet til livs på den lange bane, skriver psykolog.
Måske har vi helt misforstået, hvad stress skyldes, og hvordan vi løser det. Og hvis vi bliver ved med at løse det ved at rammeoptimere og skrue ned for vores egne ambitioner og forventninger, kommer vi næppe problemet til livs på den lange bane, skriver psykolog. . Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Aldrig har der været så mange danskere, der har ondt i livet. Aldrig har der været så mange psykologer og stresscoaches i Danmark. Aldrig har så mange danskere som nu opsøgt psykoterapi og hjælp, for eksempel igennem den offentlige sygesikring mod stress, angst og depression. Aldrig har virksomheder og det offentlige brugt så megen tid og penge på at forsøge at optimere danskernes mentale helbred med forskellige tiltag og arbejdsmiljøforbedringer.

Fagpersoner siger, at årsagen til den markante stigning skal findes i en perfektionistisk arbejdskultur og et samfund, hvor vi presser os selv for hårdt og har urealistisk høje forventninger til os selv på alle livets platforme. Men er det virkelig årsagen?

De fleste af os – i hvert fald mig selv – har for lidt tid og møder for mange krav både fra os selv og fra vores omgivelser. Meget få af os synes, at der er balance mellem arbejde og fritid, og langt de fleste oplever, at føle sig utilstrækkelige en gang imellem – som mor, som kæreste, som ven eller som medarbejder. Men måske er det bare helt normalt! Måske er det ikke i sig selv travlheden og de negative tanker omkring det, der skaber stressen.

Måske har vi helt misforstået, hvad stress skyldes, og hvordan vi løser det. Og hvis vi bliver ved med at løse det ved at rammeoptimere og skrue ned for vores egne ambitioner og forventninger, kommer vi derfor næppe problemet til livs på den lange bane.

Men hvad skal der så til? Flere års grundforskning i stress, angst og depression har lært os noget nyt, som vi skal bruge fremadrettet. Den største faktor for at udløse stress er ikke dårlige rammer, samfundsforhold eller perfektionisme, men derimod over-tankehåndtering – altså omfattende bekymringer, grublerier og problemløsning oppe i vores hoveder.

Forskningen viser, at stress ikke handler om, hvor mange negative tanker vi har i hovedet, men om hvor megen tid vi bruger på disse tanker. Om det er en halv time eller 10 timer er helt afgørende for, om vi går ned med stress og får ondt i livet.

Hvis psykisk stress og mistrivsel grundlæggende er et over-tænkningsproblem, kommer vi næppe til at løse det med forbedringer i samfundsstrukturer og arbejdsmiljø. Uanset hvor optimalt vi indretter vores liv og miljø, og uanset hvor meget vi skruer ned for vores ambitioner og perfektionisme, vil over-tænkningsproblemet og dermed stressen være der.

Overtænkningen er blevet en vane, og der vil altid være nye emner at bekymre sig om: Hvad med fremtiden? Hvad med min mor? Er min kæreste utro? Og så videre.

Hvis vi for alvor vil den psykiske mistrivsel i Danmark til livs, er vi nødt til at begynde at forstå og løse den psykiske stress på en ny og mere præcis måde.

I mange år har vi prøvet at løse stressen som kulturelt samfundsproblem i fællesskab. Det er rigtigt, at overtænkning er et kulturelt samfundsproblem. Vi lærer at reflektere og analysere i skolen, men vi har ingen fag, der lærer os at tøjle vores over-tænkning. Og så må det gå galt for mange af os.

Den gode nyhed er, at det faktisk er muligt for alle – både børn og voksne, uanset livsomstændigheder – at lære at styre over-tænkningen med en ny psykologisk metode ved navn metakognitiv terapi. En terapiform, som får indpas i hele verden, da metoden viser markante resultater mod stress, angst og depression. Det kan gøre cirka 80 procent diagnosefri helt uden brug af medicin.

Metoden går ud på at lære at stoppe med at over-tænke og i stedet være passiv sammen med ens tanker – eller sagt på godt dansk at falde i staver over dem. Vi skal simpelthen lære at falde i staver på kommando og derved styre vores tænkning, så den ikke tager overhånd, og vi derved ender i mistrivsel og stress.

Pia Callesen er dr. i psykologi fra Manchester University og forfatter til bogen ”Lev mere, tænk mindre”.