Prøv avisen

Vi har brug for store bededag

Kristendom og kristne værdier vindes ikke tilbage ved at sælge ud af helligdagene. Tværtimod, det sætter kun en tyk streg under sekularismens åndsfattige projekt: materiel velfærd øverst på alle hylder, skriver sognepræst Henrik Højlund. Foto: Claus Fisker Denmark

Sekularismens åndsfattige projekt skal udfordres, mener sognepræst og formand for Evangelisk-Luthersk Netværk Henrik Højlund

NU, HVOR den globale økonomiske krise også berører folkekirken med spørgsmålet om helligdage, er det ret forstemmende at læse, hvordan centrale kirkelige aktører ikke har andet at sige til forsvar for store bededag end, at den har historisk hævd og desuden er umulig at undvære som konfirmationsdag. Det sidste endda sagt af en biskop. Hvor fattigt.

LÆS OGSÅ: Filosof: Velfærdsstaten har ret til at kræve flere arbejdsdage

Det hæver sig ikke meget over den åndløshed, hvormed politikerne nu forsøger at finde nogle milliarder til statskassen ved at skære i en del af folkets åndelige arv helligdagene. Dét er jo i sig selv et åndsfattigt nummer. At sætte kroner og øre over de dage, som i århundreder har stået som en form for værn om noget, der til enhver tid er vigtigere end materiel velfærd, nemlig åndelig velfærd. Vel er ingen af os naive, så vi bilder os ind, at de truede helligdage lever stærkt i det danske folks åndelige bevidsthed. Men det er ærlig talt ikke helligdagenes skyld. Det skyldes meget enkelt det almene tab af kristendom i folket.

MEN KRISTENDOM og kristne værdier vindes ikke tilbage ved at sælge ud af helligdagene. Tværtimod, det sætter kun en tyk streg under sekularismens åndsfattige projekt: materiel velfærd øverst på alle hylder.

Og i den sammenhæng har vi da mere end nogensinde brug for store bededag. Den giver stadig masser af mening i sin helt egen ret som bededag. Som dagen, hvor vi samles i kirkerne for at bede sammen med og på hele folkets vegne om Guds barmhjertige genopvækkelse af ånd og liv i folket.

Det kan aldrig blive politikernes sag, kunne man indvende. Nej, vist ej, men politikerne bør have sans for, at et folk til syvende og sidst går til grunde, hvis dets ånd kun er næret af tidens skiftende modeværdier, hvis yderste horisont tegnes af de til enhver tid omskiftelige ideologi-politiske vinde.

Vi kan da holde bededag så mange andre (søn)dage, kunne man også indvende. Jovist, og det gør vi såmænd også. Men vi har meget brug for denne ene dag om året med skarpt fokus på dette ene nødvendige for at fastholde os på det samme alle de andre dage.

Store bededag bruges stadig meningsfyldt på denne måde en del steder. Biskopperne skulle hellere gøre en kraftig indsats for at rydde store bededag for konfirmationer, så dagen bliver genopdaget med sit vigtige ærinde.

Andre læser lige nu