Vi har en aften med fuld fokus på ældrepleje eller lokal bæredygtighed til gode

Der er ikke meget, der tyder på, at onsdagens pressemøde får sagen med sms’erne til at forsvinde. Men forhåbentlig slipper de landsdækkende medier ikke helt den kommunale valgkamp og de vigtige spørgsmål, der står på spil rundtomkring, skriver Birgitte Stoklund Larsen

Over hele landet forsøger lokale byrådskandidater at gøre opmærksom på sig selv, som her ved Esplanaden i København.
Over hele landet forsøger lokale byrådskandidater at gøre opmærksom på sig selv, som her ved Esplanaden i København. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Der er 10 dage til kommunalvalget. Det har man nærmest kunnet glemme de seneste dage, hvor de slettede sms’er i Statsministeriet har fyldt mediebilledet.

Onsdag aften ryddede både DR og TV 2 sendefladen for at dække pressemødet direkte i bedste sendetid. Efterhånden som pressemødet skred frem, spurgte man sig selv, om det samme mon havde været tilfældet, hvis vi ikke gennem coronatiden var blevet vænnet til direkte transmissioner med statsministerens pressemøder. Onsdag aften var det ikke hverken rigets sikkerhed eller liv og død for danskerne, det handlede om, men derimod statsministerens forsvar for sletningen af sms’erne i den verserende minkkommissionssag.

Alligevel havde man altså valgt at dække direkte, hvad man godt kan diskutere rimeligheden af. Og frygte for, hvilke andre temaer der i fremtiden udløser direkte væg-til-væg-transmissioner fra statsministerielle pressemøder. Men: Det er sms’erne, der fylder for tiden, og vurderingen af, at det interesserer seerne, er sikkert rigtig.

Kommunalvalgkampen føres i skyggen af de slettede sms’er. Selv i TV2 News’ ”Kampen om kæderne”, der er viet til netop temaer fra og tendenser i den kommunale valgkamp, var spørgsmålet, hvor meget sager fra den landspolitiske agenda rykker ved stemmerne i kommunalvalget. Påvirker sms-sagen kommunalpolitikernes lyst til at få Mette Frederiksen (S) rundt i kommunerne for at kaste glans over den lokale valgkamp? Hvis det sker, vil mange sikkert stikke til sagen med sms’erne frem for at spørge til skoler, børnehaver og ældrepleje.

Ingen socialdemokratiske kommunalpolitikere har dog i denne omgang ligefrem frabedt sig besøg af Mette Frederiksen, sådan som det var tilfældet under kommunalvalgkampen i 2013, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) blev bedt om at holde sig væk fra Herlev og Hjørring. For nogle uger siden ville Mette Frederiksen have været et trumfkort, men vurderingen i studiet hos Søren Lippert og Co var, at statsministereffekten i øjeblikket ikke er entydig.

Og NB: Ingen af de nuværende partiledere var rigtige esser for deres parti i den kommunale valgkamp. Med undtagelse måske af Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen.

Det egentlige tema for ”Kampen om kæderne” var borgmestereffekten, og den er markant.

Frederikshavns socialdemokratiske borgmester, Birgit S. Hansen, fik for eksempel ved det seneste kommunalvalg næsten 43 procent af stemmerne, en bydronning i sin egen liga med ”fuld bingo på borgmesterskills”, som Søs Marie Serup bemærkede.

Der er ikke meget, der tyder på, at onsdagens pressemøde får sagen med sms’erne til at forsvinde. Men forhåbentlig slipper de landsdækkende medier ikke helt den kommunale valgkamp og de vigtige spørgsmål, der står på spil rundtomkring. En aften med fuld fokus på ældrepleje eller lokal bæredygtighed og med lige så stort og engageret journalistisk opbud som ved statsministerens pressemøde onsdag? Det har vi stadig til gode at se i bedste sendetid.

Birgitte Stoklund Larsen er stiftskonsulent og foredragsholder.