Konsulent: Vi kan få flere med handicap i job, hvis vi ser dem som en styrke

Personer med handicap kan være en styrke på jobmarkedet. Men det kræver i mange tilfælde, at der er uddannelsesforløb gennem en socialøkonomisk virksomhed, hvor nogen ser deres potentiale og matcher dem med en virksomhed, skriver Kåre Sandholm, politisk konsulent i Selveje Danmark

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) holdt forleden i samarbejde med Danske Handicaporganisationer en konference om, hvordan flere mennesker med handicap kommer ind på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) holdt forleden i samarbejde med Danske Handicaporganisationer en konference om, hvordan flere mennesker med handicap kommer ind på arbejdsmarkedet. Foto: Tariq Mikkel Khan/ ritzau scanpix/ arkiv.

UNDER OVERSKRIFTEN ”Alle kan bidrage” holdt beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samarbejde med Danske Handicaporganisationer forleden en konference om, hvordan flere mennesker med handicap kommer ind på arbejdsmarkedet.

På konferencen blev der præsenteret flere personer, som trods deres handicap var kommet i beskæftigelse og nu var skattede medarbejdere i henholdsvis Sydkystens Kloakfirma, Novo Nordisk og Fakta.

Det var en kæmpe opmuntring at få synlige beviser på, hvordan det kan lade sig gøre at få mennesker med handicap i job. Og det var en fornøjelse at høre disse menneskers stærke historier og se dem stråle af stolthed over at have overvundet de mange forhindringer, der havde været på vejen. Forhindringer, de havde overkommet, blandt andet fordi flere havde givet dem den håndsrækning, der skulle til, for at de lykkedes.

DER ER EN OVERSET GRUND til deres succes, som kun overfladisk blev berørt på konferencen. For før gode folk fra de ovennævnte virksomheder gav de unge en hjælpende hånd helt ind på arbejdsmarkedet, havde de alle været forbi en af de socialøkonomiske virksomheder Grennessminde eller Specialisterne, der havde set deres potentiale og matchet dem med en virksomhed.

I stedet for at tænke handicap som en begrænsning, ser de to socialøkonomiske virksomheder handicap som en styrke. For eksempel går der ofte særlige kompetencer hånd i hånd med autisme, nemlig stærk logisk og analytisk sans, nulfejlstolerance og evnen til at holde koncentrationen i længere tid end de fleste. Kompetencer, som med det rette match skaber stor værdi for virksomhed som medarbejder.

Under konferencen havde jeg lejlighed til at tale med den medarbejder, der havde fået et solidt job i Novo Nordisk, og han var ikke i tvivl. Han havde ikke været dér, hvor han var i dag, hvis ikke det var lykkedes at tilkæmpe sig et forløb hos Specialisterne. En kamp med hans kommune, som han trods flere fejlslagne jobtilskudsordninger først vandt, da en pårørende trådte til og kæmpede med.

DERFOR, KÆRE NYVALGTE kommunalpolitikere. Ja, det kan måske godt være lidt dyrere at bevilge et beskæftigelses- eller uddannelsesforløb hos en specialiseret socialøkonomisk virksomhed, men det kan meget vel være pengene værd, for de socialøkonomiske virksomheder kan noget helt særligt på dette felt. Og så har de endda, netop fordi de er socialøkonomiske, forpligtet sig til at geninvestere et eventuelt overskud i arbejdet med borgerne.

Som folkevalgte må det være en af jeres fornemmeste opgaver at bruge skatteborgernes penge bedst. Derfor vil jeg gerne opfordre jer til at udfordre forvaltningerne i kommunerne til at tænke nyt, så mennesker med handicap ikke skal igennem en lang og slidsom kamp, hvor mange giver op på vejen, bare for få den rette indsats.

Jeg vil gerne udfordre jer og forvaltningerne til at vælge de leverandører, der vender tingene på hovedet og ser handicap som en ressource. Det kan bringe langt flere mennesker med handicap i beskæftigelse, og det kan vise sig at være den bedste investering.

Kåre Skarsholm er politisk konsulent i Selveje Danmark, en brancheforening for selvejende nonprofitorganisationer på velfærdsområdet.