Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Debatinterview

Morsøs Borgmester: Vi kan gøre os fri af yderfløjenes mere eller mindre outrerede holdninger

Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) ser gerne et fremtidigt regeringssamarbejde mellem S og V. Det er uhensigtsmæssigt at være afhængig af yderfløjene, siger borgmesteren. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Socialdemokratiet og Venstre har de seneste år nærmet sig hinanden i noget, der ligner en velfærds- og udlændingepolitisk konsensus. Det har fået flere af partiernes borgmestre til at drømme stort om en regering bestående af de to arvefjender, som man så det i 1978. En af dem er Morsøs Venstre-borgmester Hans Ejner Bertelsen, som henter inspiration i Tyskland

Det er blevet kaldt et fatamorgana, et umuligt scenarie og har givetvis vakt ubehagelige minder i både borgerligt-liberale og socialdemokratiske kredse om den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensens katastrofale regeringssamarbejde med Venstre i 1978.

Ikke desto mindre drømmer flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre om, at Danmarks historisk set to største partier på et tidspunkt kan danne en regering sammen.

Blandt dem er Hans Ejner Bertelsen, borgmester fra Venstre i Morsø Kommune.

”Jeg mener ikke, man skal holde nogen ude på forhånd. Man skal selvfølgelig forhandle. De partier – Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, SF og så videre – skal selvfølgelig også have mulighed for at komme med i forlig. Men hvis aksen var en S-V-regering, tror jeg, vi ville se en stabilitet,” siger han.

Det er ikke kun i borgmesterkredse, at håbet om en S-V-regering lever. Venstres folketingsmedlem og finansordfører Jacob Jensen skrev sammen med Herning-borgmesteren Lars Krarup (V) tidligere på året et debatindlæg, hvori de argumenterede for logikken i en regering mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Ræsonnementet synes klart: Venstre og Socialdemokratiet har de senere år nærmet sig hinanden på flere områder. Udlændinge- og integrationspolitikken er hos begge partier blevet strammet markant, og hvor den klassiske politiske kamp i Danmark ofte har stået mellem Socialdemokratiets velfærd og Venstres skattelettelser, har sidstnævnte parti i højere grad vendt sig mod en velfærdsvenlig linje, senest med en kampagne i flere af landets aviser. Samtidig ville yderfløjene få mindre at skulle have sagt.

”Jeg synes, det er utrolig uheldigt, hvis det bliver en Pernille Skipper (politisk ordfører for Enhedslisten, red.) på venstrefløjen og en Pernille Vermund (formand for Nye Borgerlige, red.) på højrefløjen, der skal sidde og diktere politikken, og hvis de bliver tungen på vægtskålen,” siger Hans Ejner Bertelsen.

”Så det er også en måde at holde snor i, at det ikke er yderfløjene, der kommer til at dominere med mere eller mindre outrerede holdninger.”

Men spørgsmålene står i kø. Det største stridspunkt handler om, hvem af formændene der skal være statsminister: Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S)? Og har man da intet lært af 1978, hvor Socialdemokratiet og Venstres regeringssamarbejde endte som en fiasko, hvor bønderne fra Venstre og arbejderne fra Socialdemokratiet havde så svært ved at enes?

”Jeg husker tydeligt 1978. Det eneste, man var enige om dengang, var, at man ville have en regering. Man fik jo ikke ført politik,” siger Hans Ejner Bertelsen og tilføjer om statsministerposten:

”Det er ligesom, når man skal konstituere sig i en kommune. Borgmesterposten er vigtig, og det er statsministerposten også. Men hvis situationen kræver det, og man har opbygget et tillidsforhold, mon så ikke også man kunne finde en model, der muliggjorde det. Jeg er helt klar over, at det er en vanskelig proces. Men derfor skal man også bruge fire år på at oparbejde en forståelse for hinanden.”

Han mener altså ikke, partierne skal finde sammen ved det kommende valg. Nej, man skal bruge den næste valgperiode på at opbygge en tillidsrelation politikerne imellem. Især set i lyset af de to partiers historiske rivalisering.

”Det kræver, at man får et tillidsforhold, at man får de personlige relationer. Alt det, der er med til at styre politik. Det er vigtigt, at vi ikke afskærer os fra den mulighed. Der var heller ingen, der troede, at man kunne danne den store koalition i Tyskland. Det er også en overraskelse, at det har kunnet lade sig gøre,” siger han.

Den koalition, borgmesteren henviser til, er indgået i Tyskland mellem de kristendemokratiske partier CDU og CSU og det socialdemokratiske parti SPD.

”Der sker jo et opbrud. Jeg synes bare, når situationen kræver det, som man også har set i Tyskland, var det måske det, vi også skulle gøre i Danmark i en periode. For at sikre en stabilitet.”

Tanken er tidligere blevet affejet, blandt andre fra Socialdemokratiets næstformand Dan Jørgensen. Er dette ikke bare en lokal drøm og ikke noget, man tænker over på Christiansborg?

”Jeg har ikke drøftet det med nogen fra folketingsgruppen. Og det er jo rigtigt, at Dan Jørgensen har de holdninger. Nu kan man sige, at det ikke er så tit, Socialdemokratiet har statsministerposten, så det kunne jo også være en mulighed for partiet for at få yderligere indflydelse.”

En regering med Socialdemokratiet og Venstre ville formentlig næsten kunne trumfe alle andre partier. Mister man ikke nuancerne fra fløjpartierne?

”Jeg synes bestemt ikke, man skal udelukke nogen. Tværtimod skal man invitere ind. Men man sidder mere roligt ved forhandlingsbordet, hvis man har en viden om, at man ikke er afhængig af to-tre mandater med yderligtgående holdninger, som man skal løfte ind. Men jeg synes bestemt, det giver god mening at tænke andre partier ind i forhandlinger.”

Det er altså perspektivet om at blive uafhængig?

”Man kan kalde det et uafhængighedsprincip af yderfløjene. Det er det, jeg så gerne vil væk fra. Det koster jo ingenting at sætte sig ned og snakke sammen.”

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var med til at fejre statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) fødselsdag i et af teltene under Folkemødet på Bornholm. De to bør samarbejde, mener Morsøs borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V). – Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix