Videbæk: Er det lige efter bogen at bryde ind i en gudstjeneste?

Da politiet i weekenden lavede razzia i en københavnsk migrantkirke med mange afrikanske kristne, var det "totalt ude af trit med vore danske værdier og de kristne værdier, som vi roser os af ved festlige lejligheder," skriver Tove Videbæk.

Den mistænkeliggørelse og forfølgelse, som mange kristne migranter er flygtet fra i et land som Nigeria, mødte de i sidste uge i Danmark, mener Tove Videbæk
Den mistænkeliggørelse og forfølgelse, som mange kristne migranter er flygtet fra i et land som Nigeria, mødte de i sidste uge i Danmark, mener Tove Videbæk. Foto: .

I JULEN BRØD fem civilklædte politibetjente ind i en kristen kirke på Amagerbrogade i København. Betjentene ville tjekke, om alle kirkegængernes papirer var i orden ...! Kunne man forestille sig, at politiet brød ind i en moské under fredagsbønnen for at tjekke at alle moskégængernes papirer var i orden?!

Daglig leder af Kirkens Integrations Tjeneste, Hans Henrik Lund, der hjælper 220 kristne migrantkirker i Danmark, mener ifølge avisen BT, at kirkens arbejde ødelægges, når politiet laver en razzia som den søndag morgen. Sådan en mistænkeliggørelse af kirker sker i Afrika og Egypten. At det kan ske i Danmark, er helt grotesk.

Det er grotesk, men er det noget, vi skal til at vænne os til i Danmark? Og er det okay?

Kirkegængerne, som var i kirken til søndagsskole og gudstjeneste, var nydanskere, som arbejder, studerer og gør, hvad de kan for at leve op til vore forventninger til dem i det danske samfund. Nogle af dem er hentet til Danmark i forbindelse med internationale virksomheder som for eksempel Mærsk.

MISTÆNKELIGGØRELSE af kirker og kristne har i andre dele af verden ført til forfølgelse af kristne. Hvis vi blot ser på, hvad der er sket i ét land, nemlig Nigeria, er det nemt at få øje på den grusomme sandhed om forfølgelse. Under midnatsgudstjenesten juleaften 2012 blev seks kristne inklusive kirkens præst skudt og dræbt.

I begyndelsen af december blev 10 dræbt, hvorefter deres huse blev brændt ned. Fredag den 28. december fik 15 kristne skåret halsen over, mens de sov. I påsken samme år blev 38 kristne dræbt. Vi hører den ene rædselsberetning efter den anden om kristne, der bliver forfulgt og dræbt, blot fordi de er kristne.

Er det noget, som berører os i Danmark? Er det noget, som Udenrigsministeriet prioriterer at udtale sig om og arbejde med? Hvis en palæstinenser i Israel rammes, tales der øjeblikkeligt fra samme ministerium med meget store bogstaver. Men op imod 100 kristne i Nigeria er blevet myrdet i 2012, mens de sov eller var til gudstjeneste. I en række andre lande er statistikken lige så grum for de kristne. Er det ikke et problem, som vi bør være optaget af?

I FORLÆNGELSE AF DETTE spørgsmål har jeg lyst til at stille endnu et spørgsmål: Er det i 2013 helt okay, at jøder i København ikke kan få lov at gå i fred på gaden? Og at kristne chikaneres i deres kirke i København? Politichefen udtaler, at politiets indtrængen i kirken var helt efter bogen.

Synes vi som danskere, at det er okay? Er det virkelig efter bogen i dagens Danmark, at politiet trænger ind i en kirke og tjekker alle kirkegængerne? Og at jøder ikke kan gå i fred på gaden? Samt at vi ikke ænser, at kristne skydes, dræbes og halshugges ude i verden, kun fordi de er kristne? Etisk set virker det for mig totalt ude af trit med vore danske værdier og de kristne værdier, som vi roser os af ved festlige lejligheder.

I Danmark har vi religionsfrihed. Ville det ikke være efter bogen, at man i Danmark som kristne kan gå i kirke i fred, og at jøderne i fred kan færdes på gaden og i synagogen? Ville det ikke snarere være i tråd med de danske værdier?

Etisk set bliver skrevet på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, højskoleforstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, lektor og formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler, tidligere medlem af Det Etiske Råd Klavs Birkholm og tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk