Sørine Gotfredsen: Kristendommen lever et stille liv på Danmarks Radio

Journalist- og medieverdenen rummer uforholdsmæssig stor uvidenhed om og berøringsangst i forhold til religiøsitet

Juledag kunne man se ”Den store jule-og nytårsbagedyst”, og vi nærmer os 2020 med frisk påmindelse om, at kristendommen lever et stille liv på vores public service-kanal.
Juledag kunne man se ”Den store jule-og nytårsbagedyst”, og vi nærmer os 2020 med frisk påmindelse om, at kristendommen lever et stille liv på vores public service-kanal. Foto: Carsten Mol/DR Presse.

Ifølge den franske professor Olivier Roy er kristendommen afskaffet i Europa, hvilket er mest tydeligt i Danmark.

En sådan overskrift fascinerer ved juletid en del journalister, og den blev i weekenden bragt i Berlingske. Olivier Roy mener, at den protestantiske danske kirkes bestræbelse på at favne 68-værdier og sekularisme som helhed har skabt en kirke, hvor det ikke længere handler om tro, men om at høre til som dansker. Hvis man kaster et blik på mediernes omgang med julen, bekræftes teorien.

DR fejrer primært jul med film og hygge samt den traditionsrige og lidt glatte koncert med julehilsen til Grønland, der blev sendt i søndags. I julen kunne man blandt andet se ”Dyrlægens plejebarn” med Dirch Passer, en amerikansk komedie og til sidst som lyspunkt, transmissionen fra midnatsmessen fra Peterskirken i Rom.

Juledag kunne man se ”Den store jule-og nytårsbagedyst”, og vi nærmer os 2020 med frisk påmindelse om, at kristendommen lever et stille liv på vores public service-kanal.

Sandsynligvis bevæger vi os i retning af en tid, hvor programmer med ordet ”tro” som bærende præmis gradvist vil uddø, og før jul lyttede jeg spændt til P1 for at opdage, om man her i højtidens anledning havde opdaget de nye tal fra Københavns Stift.

De fortæller, at væsentligt flere i 2018 kom i kirken end året før. Opbakningen til højmessen om søndagen er stabil, hvilket i sig selv modsiger den vending, som de journaliststuderende helt fra begyndelsen møder som fast pensum – ”færre og færre danskere går i kirke”, lyder det, og jeg husker fra min egen tid på Journalisthøjskolen i Aarhus, hvordan ordene klæbede til væggene.

Med den voksende tilslutning til ugens forskelige gudstjenester og andagter går udviklingen i en retning, som mange længe har afvist, og som fik sociolog Morten Warming til her i avisen for nylig at udtale, at danskerne ikke er tilstrækkeligt optaget af det religiøse til overhovedet at blive ateister. I stedet lever de i en slags bevidstløs vanetilstand, og den teori ville jeg også abonnere på, hvis jeg var en glødende ateist, der frustreres over danskernes træge opbakning til det gudløse.

Sagen er, at vi ikke kan kortlægge, hvordan troen ser ud i den enkelte, men vi kan til gengæld konstatere, at journalist- og medieverdenen rummer uforholdsmæssig stor uvidenhed om og berøringsangst i forhold til religiøsitet. Derfor er det en klar mulighed, at det dybe ubehag overfor begrebet tro, der dominerer i DR, ikke har den klangbund i befolkningen, som man sikkert formoder.

DR bærer på sin store del af overleveret 68-tænkning og begejstring for sekularisme, og set fra DR-Byens glasfacader har Olivier Roy en pointe.

Men virkeligheden er jo som bekendt noget andet end Danmarks Radio, og vi venter spændt på, hvornår den stigende kirkegang også her vil blive opdaget.

Men det kan jo komme. Der er altid håb.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.