Prøv avisen

Vil du bære medansvar for, at Danmark bliver jødefrit?

Maris Marcus undrer sig også over "den mystiske solidaritet", jeg som et kristent menneske "udviser over for borgere med en anden kultur, religion og så videre, når konsekvenserne er overgreb på intetanende, forsvarsløse børn," skriver Carsten Hjorth Pedersen.

Åndsfrihedens kendetegn er, at den værner den religionsudøvelse, som mindretallet selv definerer

Indlægget er forfattet af Carsten Hjorth Pedersen, førstelektor i pædagogik og leder af Kristent Pædagogisk Institut.

SÅ SENT SOM den 27. juni i år valgte sundhedsminister Astrid Krag (SF) ikke at forbyde omskæring af drenge, fordi Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler et forbud. Det er derfor i modstrid med de danske myndigheders vurdering, at Maria Marcus i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 16. oktober kalder omskæring af drenge for lemlæstelse og overgreb.

LÆS OGSÅ: Jeg opfordrer til respekt for alle menneskers ret til deres egen tro - og deres egen krop

Indtil det er bevist, at omskæring af drenge i Danmark i alle eller i hvert fald: i de fleste tilfælde er til skade for drengen, er Maria Marcus reelle dagsorden derfor ikke at beskytte jødiske drenge, men at indskrænke jøders religionsfrihed i Danmark. At hun selv er født af en jødisk mor, men ikke definerer sig selv som jøde, giver hende som hun selv vedgår ikke større ret til at fremsætte sin kritik af den jødiske praksis.

Hvis Det Mosaiske Troessamfund af egen fri vilje gik ind for et symbolsk prik i drengens tissemand i stedet for omskæring, forholdt sagen sig naturligvis anderledes. Åndsfrihedens kendetegn er nemlig, at den værner den religionsudøvelse, som mindretallet selv definerer så længe den ikke påviseligt er til skade for andre. Men der er vist lang vej, før Maria Marcus synspunkt vinder gehør hos Det Mosaiske Troessamfund.

Maris Marcus undrer sig også over den mystiske solidaritet, jeg som et kristent menneske udviser over for borgere med en anden kultur, religion og så videre, når konsekvenserne er overgreb på intetanende, forsvarsløse børn.

Jeg må replicere, at den solidaritet er der ikke noget mystisk ved. Den handler om noget så elementært som at kæmpe for det jødiske mindretals ret til at praktisere deres religion. Det har jeg især lært af kristne mennesker som N.F.S. Grundtvig og Holger Kjær.

Skal vi endelig tale om konsekvenser, synes jeg, at du, Maria Marcus, har et langt større forklaringsproblem, som du i ingen af dine tre indlæg har ytret dig om. Jeg vil derfor bede dig om at svare på, om du vil bære medansvar for, at Danmark bliver jødefrit i løbet af få årtier. For det vil ske, hvis der bliver indført et forbud mod omskæring af drenge. I hvert fald frit for de mange jøder, der betragter omskæring af drenge som en uopgivelig del af deres religion.