Prøv avisen
Global debat

Vil du lade dit barn vælge sit eget køn?

Et BBC-program for børn, hvor man følger en fiktiv 11-årig pige og hendes udfordringer som transseksuel, har skabt heftig debat i Storbritannien. Foto: Polfoto

I britiske medier debatteres det heftigt, hvor gamle børn skal være, før de kan skifte køn. Flere kristne grupper problematiserer udviklingen, hvor stadig flere britiske børn er i behandling, fordi de ikke identificerer sig med deres biologiske køn

En kristen familie frygter, at deres datter bliver tvangsfjernet, fordi de ikke respekterer hendes ønske om at blive betragtet som en dreng.

Det er det seneste meget offentlige eksempel på, hvordan stadigt flere børn stiller spørgsmål ved deres kønsidentitet.

Samtidig er der i britiske medier en voldsom debat om et børneprogram på BBC , som fortæller hvordan en transseksuel pige kæmper mod mobning. Kritikerne kalder det propaganda, som underminerer traditionelle familieværdier.

Ifølge kommentatoren Helen Lewis fra magasinet New Statesman er kønsidentitet på vej til at blive det nye store etiske stridsspørgsmål.

”Der er et element af, at det er en ny kulturkrig, der er på vej, nu hvor homoseksuelle ægteskaber er lovlige i både Storbritannien og USA. Tidligere var det et lille nicheområde, som var forbeholdt eksperter. Nu er det forsiden af aviserne”, skriver hun.

Helen Lewis understreger videre, at det store og svære spørgsmål er, hvornår et barn er blevet gammelt nok til at tage beslutningen om at ændre sit køn.

En af sagerne handler om en 14-årig pige, der nu identificerer sig som en dreng. Hun kommer fra en kristen familie, og forældrene føler, at de sociale myndigheder tromler hen over dem. De er derfor gået til medierne.

”Vi har kendt vores datter hele hendes liv. Men efter de har mødt hende for blot nogle måneder siden, så siger de sociale myndigheder, at de nu kender hende bedre, og at hun vil være en dreng. De har fortalt os, at hvis vi ikke tillader hende at bruge et drengenavn, og hvis vi ikke giver hende lov til at komme på et af de behandlingscentre, som presser på med en transkønnet dagsorden, så misbruger vi hende følelsesmæssigt”, fortæller faderen i et interview med avisen Daily Mail .

Her siger han videre, at en pige på 14 år er alt for ung til at tage en så stor beslutning. Familien har søgt støtte hos den kristne kampagnegruppe Christian Concern.

”Dette er endnu et skridt i den forkerte retning i vort samfund. Piger som i denne sag har brug for psykiatrisk hjælp”, skriver direktør Andrea Williams i en pressemeddelelse.

Men stadigt flere børn har problemer med deres køn. Klinikken Tavistock and Portman i London har specialiseret sig i behandling af børn med kønsidentitetsproblemer.

Alene i det forgangne år steg antallet af henvisninger fra 697 til 1398. I modsætning til voksne, hvor det ofte er mænd, der vil være kvinder, så er flertallet af børnene piger, som identificerer sig som drenge.

Det er også emnet i BBC -programmet ”Just a Girl” (Blot en pige), som følger en 11-årig fiktiv pige og hendes udfordringer som transseksuel.

Avisen Mail on Sunday havde søndag programmet på forsiden under overskriften ”Vrede over at BBC viser kønsskifte-program til seksårige.”

Programmet vises på børnekanalen CBBC .

”Det er utroligt, at BBC sender dette program, som er frit tilgængeligt for børn ned til seks år. Jeg deler vreden med de forældre, som blot vil have, at deres børn skal være børn”, siger det konservative parlamentsmedlem Peter Bone til Mail on Sunday . Her kræver han videre, ”at det upassende materiale omgående fjernes fra CBBC’s hjemmeside.

Men BBC forsvarer programmet.

”’Kun en pige’ handler om en fiktiv transkønnet person, som forsøger at finde en mening i verden, håndtere mobning og finde ud af, hvordan hun kan beholde sine venner, hvilket er universelle emner, som mange børn kan forholde sig til. CBBC’s mål er at afspejle det virkelige liv for vort publikum”, skriver BBC i en udtalelse.

Her forsiden af avisen Mail on Sunday.