Sørine Gotfredsen: Vil idealisten Pernille Skipper falde i mediefælden?

Kommentatorerne fungerer langt hen ad vejen som almindelig medieunderholdning, og ikke mindst derfor undrer det, at Enhedslistens tidligere ordfører, Pernille Skipper, nu er blevet én af dem, skriver Sørine Gotfredsen

Sørine Gotfredsen: Vil idealisten Pernille Skipper falde i mediefælden?
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det er mange år siden, at trætheden ved de mange politiske kommentatorer begyndte at melde sig. For mens en ting er, at det er væsentligt at få det politiske analyseret, er noget andet, at doseringen længe har været ude af proportioner.

De politiske kommentatorer dominerer dagligt medierne, og fænomenet politik serveres som en endeløs personfikseret fortælling, der som så meget andet i dag primært tolkes i lyset af psykologi og magtrelationer. Og noget mindre i forhold til konkret substans. Kommentatorerne fungerer langt hen ad vejen som almindelig medieunderholdning, og ikke mindst derfor undrer det, at Enhedslistens tidligere ordfører, Pernille Skipper, nu er blevet én af dem.

Enhedslisten har altid fremstået som partiet, hvor man sætter netop politisk essens og berøring med samfundshverdag højt, hvormed man jo også fastholder reglen om, at folketingsmedlemmerne jævnligt skal ud og samle konkret erfaring, inden man eventuelt genopstiller til en ny periode.

Nu ved jeg jo ikke, om Pernille Skipper har planer om netop det, men der er ikke meget virkeligt liv forbundet med tilværelsen i et tv-studie. Pernille Skipper vil her blive et profileret medlem af den ”broderklasse”, som tidligere minister Per Stig Møller (K) engang kaldte journalister og mediefolk. Disse lever i dag så tæt på politikerne, at de to klasser er dybt infiltrerede og gensidigt afhængige, og som Per Stig Møller har sagt: ”tilsammen hiver de det politiske liv ned …”.

Pernille Skipper var lørdag aften gæst i satireprogrammet ”Tæt på Sandheden” på DR2, hvor hun af komiker Camilla Boraghi blev instrueret i dårlige maskuline kommentatorvaner, og det er en stærk symbiotisk søsterironi, der opstår mellem to kvinder, der begge er trætte af mænds dominans. Omend ikke så sjovt for andre at lytte til.

Men skidt med det, satire er svært, og vigtigt er det jo her at huske, at det bestemt er muligt, at Pernille Skipper bliver en dygtig kommentator. I hvert fald bliver hun en sjælden rendyrket venstrefløjsstemme i panelet, men hendes indtræden i mediemøllen antyder også, at Enhedslisten efterhånden er blevet så tilpasset det store politiker-mediecirkus, at partiets profiler nu kan trives i det lukkede kredsløb mellem Christiansborg og landets tv-studier.

Jeg forstår godt, at det er fristende. Man forsvinder ikke ud i glemsel, man kender retorikken, det er godt betalt, og man slipper for at skulle realisere et almindeligt og nok lidt mindre indbringende arbejdsliv. Dagen måtte med andre ord komme, hvor også den mest idealistiske på venstrefløjen siger ja tak til en plads på elitens mediesolside.

Skulle det vise sig, at Pernille Skipper bliver netop den kommentator, der formår at tale om politisk tænkning og dermed hæve niveauet og styrke demokratiet, vil jeg tage en del af min bekymring i mig igen. Men jeg vil se det, før jeg tror det. Mediebroderklassen har det med at forme mennesker, og snart minder den senest tilkomne påfaldende meget om alle de andre.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.