Vinder af kronikkonkurrence: “Du kan jo ikke være skyldig, når du er fem år gammel”

Der skulle et tegn fra en højere magt til, før Anne-Mette Kaae Zoëga kunne få sig selv til at sende en kronik ind om sin brors død. Tegnet kom til hende, og hendes fortælling har nu vundet årets kronikkonkurrence med temaet "min barndom"

På et splitsekund blev Anne-Mette Kaae Zoëga ensom, da hun mistede sin bror, skriver hun i sin kronik.
På et splitsekund blev Anne-Mette Kaae Zoëga ensom, da hun mistede sin bror, skriver hun i sin kronik. Foto: Leif Tuxen.

Anne-Mette Kaae Zoëga har et fotografi, hun sætter særligt stor pris på. På det sort/hvide fotografi er hun lille, måske et par år gammel. Håret er i rottehaler, og hun sidder på hug med ryggen til. Hun rækker en kagedåse frem til en lidt yngre dreng i smækbukser, hendes lillebror Peter, der med et seriøst blik i øjnene forsyner sig fra dåsen.

“Vi var meget tæt i alder, så vi gjorde alting sammen”, siger hun. To år efter billedet blev taget, døde Peter. Han druknede under en gemmeleg i en sommerferie, kort tid før han fyldte fire. Normalt ville hun nok have gemt sig sammen med sin bror, men Anne-Mette Kaae Zoëga havde netop opdaget et perfekt gemmested i et skab, hvor hun klemte sig ind. Peter løb ud i skoven for at gemme sig. Da hun en stund senere kom ud af skabet, var han blevet fundet livløs i et nærliggende vandløb.