Virksomheder, skoler og institutioner: Det kan I lære af kvindelandsholdet i fodbold

Kvindelandsholdet minder os om, at det er hold, der vinder kampe. Ikke enkeltpersoner. Der er brug for stjerner, men de gør det ikke alene. Det er holdet, der vinder. Kampgejst, spilleglæde, vilje til sejr hos alle spillere. Og alle dem, der omgiver holdet, skriver debattør

"Landsholdet præsenterer danske unge for en perlerække af nye rollemodeller. De vil få nogen at se op til. "
"Landsholdet præsenterer danske unge for en perlerække af nye rollemodeller. De vil få nogen at se op til. ". Foto: Jonas Olufson/ritzau.

Kvindelandsholdet fik som bekendt sølvmedalje ved EM i fodbold. En fantastisk præstation i enhver henseende. Der er flere gode grunde til at lade sig begejstre, inspirere og rive med af de danske kvinder.

Det er dejligt at være med helt fremme i de store turneringer. Det ses tydeligt på billederne fra turneringen. Jubel, følelser for fuld udblæsning, begejstring. Vi kan noget, vi vil noget, vi leverede en toppræstation.

Disse scener kan alle lade sig inspirere af. Hvad enten det gælder sport, business, politik, uddannelse eller kultur.

”Hvad er jeres hemmelighed?”, spurgte en tv-interviewer. ”Det er blandt andet, fordi vi kæmper som et hold. Alle løber for hinanden. Vi bakker hinanden op – på og uden for banen.”

Kvindelandsholdet minder os om, at det er hold, der vinder kampe. Ikke enkeltpersoner. Der er brug for stjerner, men de gør det ikke alene. Det er holdet, der vinder. Kampgejst, spilleglæde, vilje til sejr hos alle spillere. Og alle dem, der omgiver holdet.

Billederne fra scener efter kampen siger det hele.

Det er godt at tænke på nu, hvor alle vender tilbage til dagligdagen efter en lang sommerferie. Og det er ligegyldigt, om vi snakker om business, politik, uddannelse eller kultur.

Lad os kigge os om. Lad os lytte til, hvad der siges i dag. Lad os observere konkret adfærd hos vore omgivelser. Ser du holdspil i særklasse på danske arbejdspladser? I danske institutioner og organisationer? På den internationale politiske scene. EU/Europa, FN, G20? Og hvad med det nære: familien? Hvordan ser det lige ud der?

Det er meget let at udtale ordet hold-spil. Det er meget sværere at gennemføre i praksis, men de danske fodboldkvinder har vist en vej.

Noget andet: Når spillerne interviewes på tv, imponeres man over deres evne til at brænde igennem på skærmen. Fordi de er nærværende, til stede, på mærkerne. Og de er gode til at svare kort, præcist og autentisk på de svære spørgsmål som: ”Hvordan har du det efter finale-nederlaget?”, ”Hvorfor tabte I?”, ”Hvordan skal I fejre sølvet?” et cetera.

Måske gør de det bare som kommunikationsmæssige naturtalenter, måske har de trænet kommunikation på tv på forhånd – det vigtige: De vinder folks hjerter på grund af deres måde at være på. Vi må håbe, at der nu sættes meget større fokus på at få flere piger til at spille fodbold. De skal have meget bedre forhold. Klubberne må arbejde på at sikre, at piger får de bedste muligheder for at udvikle sig sportsligt, socialt og menneskeligt. Landsholdet præsenterer danske unge for en perlerække af nye rollemodeller. De vil få nogen at se op til.

De skal ikke forvente, at de selv bliver eksponeret, feteret og beundret som landsholdskvinderne, men de skal finde glæden ved at udnytte deres fodboldtalent bedst muligt, finde glæden ved samværet med andre – holdet – og finde fornøjelsen ved at dyrke det, der er brug for overalt i samfundet: spilleglæde, kampgejst og holdånd.

Til sidst: Er du leder af en virksomhed, en skole, en institution, så er det lige nu, du kan minde dine medarbejdere om følgende:

1. Det gælder om at have et spændende mål for øje.

2. Det betaler sig at træne hårdt og intenst over lang tid.

3. Ingen skaber resultater alene – det er holdet, der tæller.

4. Den personlige udstråling vinder hjerter.

5. Spilleglæde, livsglæde og kampgejst i dagligdagen – hver for sig og sammen.

Povl Henningsen er cand.ling.merc.