Prøv avisen
Debatinterview

Voksende klasse af daglejere og flexarbejdere varsler et politisk inferno

Hvis ikke vi tager hånd om den stigende usikkerhed, som den nye globale klasse, prekariatet, lever under, vil vi se en fremkomst af flere autoritære stater, mere overvågning og færre frihedsrettigheder, mener den britiske økonomiprofessor Guy Standing. – Foto: Emil Kastrup Andersen

En ny global klasse af løst ansatte, prekariatet, afspejler et stadig mere usikkert og fragmenteret samfund. Udviklingen bør hurtigst muligt adresseres fra politisk side, da det truer samfundets etiske fundament, siger den britiske økonomiprofessor Guy Standing, hvis bog om fænomenet netop er udkommet på dansk

”WORKING POOR er kommet til Danmark.” Sådan lød en overskrift i Fagbladet 3F for nylig. Fænomenet ”Working poor” (arbejdende fattige) har de seneste år været et voksende problem i USA, Tyskland og andre europæiske lande. Og nu er problemet kommet til Danmark, som fagbladet kunne dokumentere med henvisning til en analyse fra forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier ved Københavns Universitet.

”Working poor” er en af de grupper, som kan tælles med i ”prekariatet” – den nye voksende klasse af mennesker med skiftende løsansættelser, ustabil indkomst og manglende social beskyttelse, hvis fællesnævner først og fremmest er usikkerhed. En usikkerhed, som kan slå over i vrede og potentielt skubbe folk ud på de yderste og mest ekstreme politiske fløje, mener Guy Standing, hvis bog ”Prekariatet” nu er udkommet på dansk.

Bogen udkom på engelsk i 2011, og i de seneste seks år er prekariatet kun vokset, forklarer den britiske økonomiprofessor.

”Mange mennesker har efterhånden forstået, at prekariatet er et voksende globalt fænomen, som ikke forsvinder. Hver eneste dag modtager jeg e-mails fra mennesker fra forskellige lande rundtom i verden, som fortæller mig, at de er en del af prekariatet,” siger han.

Men prekariatet er ikke bare en ny global klasse. Guy Standing omtaler konsekvent prekariatet som ”en farlig klasse”, og allerede i sit forord til bogen skriver han, at vi som samfund er nødt til at vågne op og anerkende det globale prekariat. Og det haster.

Prekariatet af Guy Standing.