Kurt Strand: Voldsomt forenklet at sige, samfundet åbner

At kalde Danmark ”lukket” er ikke bare i strid med kendsgerningerne. Det er faktisk også en fornærmelse mod alle dem, som sørger for, at store dele af samfundet fortsat fungerer, skriver Kurt Strand

Ganske vist har der været usædvanligt stille i de kreative klassers mediecirkler i København K, men på motorvejene omkring hovedstaden og andre steder i landet har ikke mindst lastbiltrafikken været intens og nogenlunde normal, skriver Kurt Strand. Arkivfoto.
Ganske vist har der været usædvanligt stille i de kreative klassers mediecirkler i København K, men på motorvejene omkring hovedstaden og andre steder i landet har ikke mindst lastbiltrafikken været intens og nogenlunde normal, skriver Kurt Strand. Arkivfoto. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

”Hvordan åbner man bedst landet igen?”, spurgte en DR-studievært i weekenden i et indslag om blandt andre frisørers muligheder for at svinge sakse, kamme og trimmere efter den seneste lempelse af corona-restriktionerne. Spørgsmålets indbyggede præmis er imidlertid forkert. For selvom adskillige medier i de seneste uger har beskrevet landet som ”nedlukket” – muligvis inspireret af politikere, der har brugt samme udtryk – er det en voldsom forenkling.

Ganske vist har der været usædvanligt stille i de kreative klassers mediecirkler i København K, men på motorvejene omkring hovedstaden og andre steder i landet har ikke mindst lastbiltrafikken været intens og nogenlunde normal. På forårsgrønne marker har svineproducenter kørt ildelugtende gylle ud, på byggepladser er betonelementer samlet næsten som vanligt og i supermarkeder er der mange steder lagt flere varer på båndet end nogensinde. Dertil kommer ikke mindst alle dem i sundheds- og socialsektoren, som har ydet – og fortsat yder – en ekstraordinær indsats.

At kalde Danmark ”lukket” er dermed ikke bare i strid med kendsgerningerne. Det er faktisk også en fornærmelse mod alle dem, som sørger for, at store dele af samfundet fortsat fungerer. Og når ”lukningen” af landet – som i adskillige medier hen over weekenden – bliver efterfulgt af en ”genåbning”, giver det jo kun mening, hvis det hele har været lukket ned. Måske skyldes den formentlig ureflekterede brug af de åbenlyst forkerte udtryk afsmitning fra mange journalisters iver efter at smøre lidt tykkere på, end der er belæg for. ”Lukke ned” og ”åbne op” er således blevet helt almindelige i beskrivelser af coronakrisens konsekvenser. Men selvom sprogforskere giver grønt lys for de to stykker dobbeltkonfekt, er det jo ikke ensbetydende med, at det er godt sprog.

Desværre breder sproglig dobbeltkonfekt sig. To interne sprogvogtere i DR skrev for to år siden en såkaldt stilguide med eksempler som ”i en større global sammenhæng”, ”den store kæmpe-eg” og ”det plejer som regel at være sådan”. Stilguiden var ”tænkt som en sproglig håndsrækning i en travl hverdag” til DR’s medarbejdere. Eller på jævnt dansk: Som et bidrag til en tiltrængt sproglig oprustning i det store mediehus, hvor selv grundlæggende grammatik jævnligt har det svært.

”Lukke ned” og ”åbne op” er ikke med i DR-stilguiden. Men det er nok også ligegyldigt, for i DR Byen er sprogpolitikken skruet sammen af gode hensigter og anbefalinger. For som det hedder i et nyligt internt sprogbrev med argumenter for og imod de nævnte udtryk: ”Vi er ude i nuancer, og det handler måske også om alder og smag. Men ja, man må gerne sige ’åbne op’. Har man stærke aversioner mod det, kan man jo undgå det ved at genåbne, åbne igen eller bare åbne.”

Opfordringen til DR’s medarbejdere er altså: Gør som I plejer. Og lad det nedlukkede samfund – hvoraf store dele hele tiden har været åbent – åbne op igen.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.