Prøv avisen
Ugens debat

Weekendavisens video, valget i Tyrkiet og virak om velfærdsstaten

Lone Frank lavede i påskeugen reklame for Weekendavisen i domkirken i København med budskabet ”Opstandelsen er aflyst”. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Foto

Præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard samler op på ugens vigtigste værdidebatter

På sin hjemmeside præsenterer Lone Frank ubeskedent sig selv som ”Denmark’s most distinguished science writer” (Danmarks mest fremragende videnskabsjournalist), der er leveringsdygtig i oplæg om religion som ”en erkendelsesmæssig snylter”.

Men spørgsmålet er rigtignok, hvem der snylter på hvem. Lone Frank lavede i påskeugen reklame for Weekendavisen i domkirken i København med budskabet ”Opstandelsen er aflyst”.

Menighedsrådsformand og præster ved kirken er ifølge Kristeligt Dagblad opbragte over den kommercielle video, der ikke var givet tilladelse til. Sat på spidsen snyltede Lone Frank på domkirken for at promovere sin artikel i Weekendavisen, der ville ”skrotte den religiøse flom og i stedet tage udgangspunkt i viden om mennesket som biologisk væsen”.

Det bliver tilværelsen nemlig bedre af, pointerede Frank, for ”når livet stinker, kan man hæve sig over den øjeblikkelige elendighed, puste ud og finde lettelse i, at ’om hundred år er alting glemt’.”

En del læsere vil nok konkludere, at med den livsanskuelse er Lone Frank et nøjsomt menneske.

I Berlingske var Hans Hauge da også alt andet end imponeret over budskabet fra kvinden, der præsenterer sig selv som ”Danmarks mest fremragende videnskabsjournalist”. Men Hauge var heller ikke duperet af domkirkens førstemand, biskop Peter Skov-Jakobsen. Faktisk mente Hauge, at ”de begge står og udspreder deres propaganda i Vor Frue Kirke, mens søde Jesus ser bekymret på dem. Journalist Frank tror på videnskaben (…). Hvad biskoppen tror på, må guderne vide. Kristendom er det i alt fald ikke.”

Hauge angreb biskoppen for at udtale til TV 2 News, at der ikke findes muslimsk terrorisme. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen lagde heller ikke fingrene imellem i sin analyse, hvor han uden videre slog Peter Skov-Jakobsen sammen med Radikale Venstre, idet han menr, begge parter ”personificerer det åbne, progressive og generøse over for det lukkede, provinsielle og egoistiske”.

Thomas Larsen påpegede, at den konklusion kunne biskoppen og de radikale kun været nået frem til ved bevidst at lukke øjnene, hvilket ”betyder, at færre lytter til biskoppen og De Radikale. De er ved at blive marginaliserede, fordi flertallet opfatter dem som virkelighedsfjerne aktører, der aldrig har villet erkende de udfordringer og problemer, som er fulgt med indvandringen.”

Det sidste forhold gav valget i Tyrkiet anskuelsesundervisning i, eftersom hovedparten af de stemmer, der blev afgivet på dansk grund, bidrog til at konsolidere det enmandsdemokrati, der går under navnet Erdogan.

Morgenavisen Jyllands-Posten bragte en bestyrtet lederartikel i den anledning: ”Hvordan i himlens navn kan et menneske, der er født i München eller Middelfart, gå ind for diktatur, knægtelse af ytringsfriheden, afskaffelse af retsstaten og forfølgelse af ikke-voldelige kritikere? Hvad hældte man i bananmosen, da de var små?”.

Det kunne Lars Aslan Rasmussen (S) ikke svare på, men i modsætning til Morgenavisen Jyllands-Posten havde det socialdemokratiske folketingsmedlem til gengæld bud på en løsning. I Ekstra Bladet opfordrede Aslan utvetydigt Erdogans danske støtter til at bryde op og bosætte sig i Tyrkiet: ”Jeg ønsker jer en rigtigt god rejse og er helt sikker på, at ingen vil savne jer. Ren win-win.”

Uelskværdige røster på Ekstra Bladets kommentarspor tvivlede dog på, at Erdogan-tilhængerne fortrækker til sydligere himmelstrøg. Dertil er afhængigheden af den danske velfærdsstats generøse ydelser for stor.

Graham Greene blev engang spurgt, om han ville deltage i et seminar om velfærdsstaten. Nej tak, telegraferede han tilbage, det må være nok, at man lever i det til daglig.

Så blasert forholdt Morgenavisen Jyllands-Postens kulturredaktør, Palle Weis, sig ikke til emnet i denne, idet han i en klumme i sin avis tilkendegav, at velfærdsstaten logisk set må indeholde et fremmedfjendtligt element, eftersom masseindvandring opløser den nationalstat, der er velfærdsstatens uomgængelige forudsætning.

Det kan begrædes, men næppe bestrides.

Ugens debat skrives på skift af højskoleforstander Jørgen Carlsen og præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.

Hovedparten af de stemmer, der blev afgivet på dansk grund bidrog til at konsolidere det enmandsdemokrati, der går under navnet Erdogan, skriver Kristian Østergaard. Foto: Depo Photos/Abaca/Ritzau Foto
Biskop Peter Skov-Jakobsen bliver kritiseret for at udtale til TV 2 News, at der ikke findes muslimsk terrorisme. Foto: Jens Dresling/Ritzau Foto