Prøv avisen

Ytringsfrihed under ansvar

DEN NYE MUHAMMED-SAG: Friheden indebærer ikke, at man skal have lov til at håne eller fornærme eller såre andre mennesker

NU ER MUHAMMED-krisen blusset op igen. Denne krise har dog kun slumret siden 2005. Dengang kunne krisen og alt, hvad derpå skete, have været undgået, hvis statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) venligt og imødekommende som det er dansk skik havde modtaget de gæster fra diplomatiet, ja, ambassadører i Danmark, som ønskede møde i håb om samtale og forståelse. Men nej.

Der var ikke tid så kunne jeg få nok at gøre, var regeringschefens ubetænksomme kommentar. Mage til skæbnesvanger, udiplomatisk og autoritær reaktion må man lede længe efter. Egyptens ambassadør rejste hjem. Tavshed blev lagt hen over det hele.

Og medierne gik hen over det med larmende tavshed, debatten sagde ikke meget. Ligger vi under for gammel autoritetsangst? Er vores frie ord og demokratiske muligheder for ytring ikke så stærke eller frie, at det gør noget?

NU HAR VI EN genopblussen af det hele. Forfærdeligt er det, at en af Jyllands-Postens tegnere har været truet på livet. Det er flot og godt og trygt, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, har afsløret alt. Både ifølge dansk retsopfattelse og ifølge Muslimernes Fællesråd og Islamisk Trossamfund er der enighed om, at selvtægt og trusler ikke tolereres.

Må jeg have lov at spørge: Hvorfor provokere? Skribenter, tegnere, alle kunstnere benytter teknologi, medier og så videre i mange udtryk. Nemt og hurtigt ukultiveret berømmelse. Uden hensyntagen eller respekt. Man kalder det ytringsfrihed.

Jeg mindes en alvorlig episode for 100 år siden på Viborg Katedralskole, hvor rektor Paludan-Møller hamrede ned over hele klassen, der stod op på spørgsmålet: Hvem er skyldig, hvem har ansvaret? Og hele klassen , hver og en, rejste sig i forbindelse med en bestemt sag, som en af eleverne var skyld i. Solidaritet, råbte rektor ud til os Hvad med ærlighed? Vi satte os ned og fik en sand og sund samtale om det altsammen.

Jo, ytringsfrihed har vi alle. Men med ansvar. Friheden indebærer ikke, at man skal have lov til at håne eller fornærme eller såre andre mennesker, individuelt eller som helhed betragtet. Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om ikke Jyllands-Posten driver en form for landsskadelig virksomhed. Et alvorligt begreb. Jeg tør ikke påstå det, men der er noget om det. Mange i vores fredelige land Danmark er vrede, rystede, ja, bange. Det hører ikke nogen steder hjemme.

Else Hyldahl,
maler og foredragsholder,
Peter Bangsvej 25, st.,
Frederiksberg