”Ægteskabskursus opfattes som kirkelig omsorg”

Menighedsrådsformand er uenig i kritikken af katolsk ægteskabskursus, som blev frembragt i Kristeligt Dagblad den 2. marts

"Jeg fornemmer, at de par, som kommer, opfatter det som omsorg fra kirkens side og er lidt stolte af, at deres kirke tager sin egen lære seriøst," skriver Maria Truelsen
"Jeg fornemmer, at de par, som kommer, opfatter det som omsorg fra kirkens side og er lidt stolte af, at deres kirke tager sin egen lære seriøst," skriver Maria Truelsen. Foto: Susanne Mertz Denmark.

Jeg vil hermed gerne kommentere den kritik af det katolske ægteskabskursus, som blev bragt i Kristeligt Dagblad den 2. marts 2013.

Jeg har selv undervist og forberedt par til ægteskabet i mange år sammen med min sognepræst. Jeg har længe ønsket, der var et samlet materiale, som man kunne bruge som udgangspunkt for undervisningen, i stedet for at man selv skulle finde materiale og så transformere det til undervisningsbrug.

LÆS OGSÅ: Kritik af katolsk krav om ægteskabskursus

Nu er det kommet, og det er et godt og brugbart materiale, som kommer rundt om det katolske ægteskab fra flere indfaldsvinkler.

I øjeblikket har vi en gruppe på måske 10 par, som forbereder sig til ægteskabets sakramente, og som snart skal på fælles kursusdag. Alle de ægtepar, vi har, er glade og taknemmelige for, at der er nogen, der gider bruge tid på at klæde dem ordentligt på, inden de skal giftes.

Der kommer mange gode snakke ud af den fælles undervisning og ud af de øvelser, der er i materialet. Det er ikke noget, der bare ligner gruppeterapi, som det bliver antydet i kritikken. Der er meget personlige spørgsmål i materialet, men det er ikke meningen, at folk skal dele de meget personlige ting i gruppen, men at man der taler om spørgsmålene lidt mere overordnet.

LÆS OGSÅ: Katolsk biskop: Præsten er medansvarlig for et godt ægteskab

Det er selvfølgelig en balance, man skal kunne mestre som underviser. Der er heller ingen, der har klaget over, at det tager et halvt år at forberede sig. Jeg fornemmer, at de par, som kommer, opfatter det som omsorg fra kirkens side og er lidt stolte af, at deres kirke tager sin egen lære seriøst.

For den ikke-katolske parts vedkommende er det mit indtryk, at de hilser denne mulighed for at få indblik i den katolske tro velkommen.

Efter min mening er der intet belæg for at se det som en kritik af præsterne eller af det, der har været, men nærmere som en fornyelse og en opstramning, som bestemt er på sin plads, synes jeg.

Maria Truelsen er menighedsrådsformand i Skt. Nikolaj Kirke i Esbjerg og medlem af Pastoralrådet