Ældrestyrke vokser. Frivilligt arbejde binder generationer sammen

De ældre i samfundet udfører frivilligt arbejde og vil gerne gøre noget for deres medmennesker. Der er altså tale om en ældrestyrke i stedet for en ældrebyrde, skriver Bjarne Hastrup

Frivilligt arbejde er udbredt blandt ældre, skriver Bjarne Hastrup.
Frivilligt arbejde er udbredt blandt ældre, skriver Bjarne Hastrup.

I går åbnede det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationer. Det er derfor positivt, at social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i den anledning gør op med myten om ældre som en byrde for samfundet.

Ældre skal nemlig ses som de individer, vi er. I Ældre Sagen ved vi, at myten om den veluddannede pensionist, der bruger sin tid ligeligt fordelt mellem golfbanerne og huset i Sydfrankrig netop er en myte.

LÆS OGSÅ: Ældre frivillige overtager velfærdsopgaver

Ældre Sagens undersøgelser viser, at vi gerne vil være noget for andre. Næsten to ud af tre i alderen 50 år og derover har den seneste måned hjulpet med et eller andet, mens hver fjerde eller 465.000 arbejder frivilligt.

Tendensen bekræftes blandt Ældre Sagens 12.000 frivillige. De bruger mere og mere tid på deres frivillige indsats, mens gennemsnitsalderen er steget fra 71 til 73 år over de seneste fem år. Der er altså snarere tale om en ældrestyrke.

Vi vil gerne gøre noget for vores medmennesker og også for de yngre generationer. De yngre generationer er jo vores børn, børnebørn og måske endda oldebørn. Vi er de tidligere unge, mens de er de kommende ældre. I Ældre Sagen arbejder vi aktivt for at udbygge solidaritet mellem generationer i det frivillige arbejde.

Vores mange frivillige bygger ganske enkelt bro mellem generationerne. Det sker, når de i samarbejde med Natteravnene i for eksempel Aarhus går på gaden, for at unge kan komme trygt hjem efter blå mandag, når flere og flere yngre bliver frivillige besøgsvenner, underviser ældre i brugen af sms og Facebook, eller når Ældre Sagen lokalt afholder familie- og generationsdage i lokalmiljøet. Vi skal turde mødes og tale sammen. Samtale fremmer som bekendt forståelsen.

Generationerne kan mødes gennem det frivillige arbejde, hvor ældre ønsker sig børnebørn i deres liv, og familier drømmer om en tættere kontakt med en ældre generation. Vi kan bidrage til, at de to grupper får øje på hinanden.

Det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationer åbnes blot få uger efter, at vi har sagt farvel til det europæiske frivillighedsår, som nød stor mediebevågenhed.

Nu skal ord følges op med handling, så vi sikrer de bedste rammer for, at den danske befolkning kan bidrage gennem frivilligt arbejde. Frivilligt arbejde er ikke gratis arbejde. Der skal afsættes de nødvendige midler til området, mens et opgør med de komplicerede regler for mennesker på efterløn, overgangsydelse eller dagpenge bør forenkles, hvis endnu flere seniorer skal opleve en aktiv aldring.

Skaber den siddende regering de bedst mulige rammer for området, vil vi i Ældre Sagen gøre vores for, at endnu flere frivillige bygger bro mellem generationerne.

Bjarne Hastrup er administrerende direktør i Ældre Sagen