Økonomien er underlagt andre værdier end fællesskabet

Når politikere sætter forbrugerismen over fællesskabet og centraliserer offentlige instanser, har det intet med ansvarlig økonomisk politik at gøre, skriver politisk næstformand i Kristendemokraterne Stig Grenov

Afskaffelsen af lukkeloven er et eksempel på, at økonomi vægtes højere end fællesskabet når forældre tvinges til at forlade familien om aftenen for at arbejde, skriver Kristendemokraternes Stig Grenov
Afskaffelsen af lukkeloven er et eksempel på, at økonomi vægtes højere end fællesskabet når forældre tvinges til at forlade familien om aftenen for at arbejde, skriver Kristendemokraternes Stig Grenov. Foto: Sigrid Olsson.

ØKONOMI BLIVER et valgkampstema. Danmark kan alligevel ikke købe hele verden. Nu ledes der efter, hvordan samfundet skal finansieres. Alt fra syges genoptræning til landdistrikternes overlevelse måles i besparelsespotentialer.

Men Kristendemokraterne mener ikke, at den politiske praksis styres af økonomien. Da regeringen og DF fjernede lukkeloven, var det for eksempel med udgangspunkt i ideologi – ikke økonomi. Det var en prioritering af store indkøbscentre på bekostning af lokale butikker. Man valgte storbyer frem for landdistrikter.

Tag til Sverige og oplev konsekvensen for forbrugerne. Ens varer i ens varehuse og med ens service. Rent samfundsøkonomisk er det katastrofalt. Stigningen i forbrug af lys og varme i butikkerne vil hverken være til gavn for økonomien eller miljøet.

Danske iværksættere bliver kvalt, når de fremover skal være på arbejde døgnet rundt hele året for at kunne konkurrere med en større butikskæde. Det er samtidig disse mindre erhvervsdrivende, der har de største vækstpotentialer, og de er årsag til, at Danmark i dag er mindre sårbar over for internationale lavkonjunkturer end andre lande.

Hertil kommer konsekvenserne for de ansatte. Den enlige mor, der må tage til takke med urimelige arbejdstider om natten, presses til, at hendes børn skal sove i en døgninstitution.

Hvem andre end skatteyderne skal i øvrigt betale for, at børnehaver holder åbent om natten? Familierne får tilmed ringere vilkår for at holde fri på samme tid.

DET ER Kristendemokraternes fundamentale opfattelse, at til det at være menneske hører muligheden for nærhed og fællesskab. Alle dage skal ikke være ens. Det koster ikke en krone ekstra, når Kristendemokraterne prioriterer fællesskabet – i familien såvel som mellem by og land – højere end forbrugerismen og store enheder. Tværtimod må vi imødese flere brudte ægteskaber og rodløse mennesker, når nærvær byttes ud med materialisme. Borgerne er ikke maskiner, der kan formes efter lovgivernes krav om merforbrug og produktion.

Det er heller ingen lovmæssighed, at stort nødvendigvis er godt! Jagten på færre offentlige udgifter førte til kommunesammenlægninger. Men besparelsen forsvandt ud i den blå luft. Facit har været flere lukkedage i institutioner og teknokrater til styring af det offentlige menageri.

Nye kæmpe "supersygehuse" skal højne den faglige ekspertise. Men prisen er milliarder af kroner til nybyggerier, og at borgerne får langt til syge pårørende. Faktum er, at den teknologiske udvikling er løbet fra disse sygehus-borge. Kristendemokraterne mener, at borgeren vil have bedre af at komme sig på det lokale sygehus, hvorfra billeder, prøver med videre kan sendes til eksperterne via internettet.

Det har intet med ansvarlig økonomisk politik at gøre, når politikere sætter forbrugerismen over fællesskabet og centraliserer offentlige instanser.

De norske kristendemokrater har fået indført et mål for livskvalitet på linje med BNP. Det er interessant, at man på den vis understreger, at menneskeværd ikke kan måles i kroner og ører. Økonomi er underlagt værdier og prioriteringer. Kristendemokraterne sætter pris på fællesskabet – det er både bedst og billigst.

Stig Grenov,

politisk næstformand i Kristendemokraterne,

Erantisvej 2,

Hørsholm