Direktør i Planbørnefonden: 32 lande imod fri abort. Rasmus Prehn, det er tid til at råbe højt om retten til abort

Det er på tide at råbe endnu højere fra dansk side nu og understrege, at det er en grundlæggende menneskeret at bestemme over egen krop, og at det er afgørende for piger og kvinders muligheder for at skabe sig en fremtid, skriver direktør i Planbørnefonden

"Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) sidder i spidsen for en FN-koalition, sammen med Burkina Faso, Argentina og Frankrig, der har til formål at fremme seksuel og reproduktiv sundhed. Og derfor har Danmark både en mulighed for og en forpligtelse til at råbe højt nu."
"Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) sidder i spidsen for en FN-koalition, sammen med Burkina Faso, Argentina og Frankrig, der har til formål at fremme seksuel og reproduktiv sundhed. Og derfor har Danmark både en mulighed for og en forpligtelse til at råbe højt nu.". Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Hele 32 lande har netop underskrevet erklæringen Geneva Declaration, som understreger, at kvinder ikke har ret til fri abort. Ja, du læste rigtigt – selvom vi skriver 2020.

Det gælder vestlige lande som Ungarn og USA samt nogle af de lande, hvor vi i Planbørnefonden kæmper for pigers rettigheder, som Kenya, Uganda og Niger. Det er hovedrystende, at så mange lande stadig ikke mener, at kvinder har ret til at bestemme over egen krop.

Mange piger og kvinder i udviklingslandene bliver gravide mod deres vilje. Her er halvdelen af graviditeter blandt 14-19-årige uønskede som konsekvens af blandt andet voldtægt og manglende info om prævention. Bliver en pige gravid, må hun ofte droppe ud af skolen og glemme sin egen drøm om en uddannelse og en fremtid, hvor hun kan sørge for sig selv.

Derfor søger mange piger mod ulovlige og usikre aborter, der kan medføre svære komplikationer og i værste fald koste dem livet. Op mod 13 procent af dødsfald blandt unge mødre skyldes usikre aborter.

Derfor er det også ubegribeligt, at konservative idéer stadig trumfer retten til at bestemme over egen krop og fremtid. Vi er nødt til at støtte de piger i at råbe højt. Det gælder organisationer som os i Planbørnefonden, og det gælder i høj grad også udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

Han sidder nemlig i spidsen for en FN-koalition, sammen med Burkina Faso, Argentina og Frankrig, der har til formål at fremme seksuel og reproduktiv sundhed. Og derfor har Danmark både en mulighed for og en forpligtelse til at råbe højt nu.

Udviklingsministeren har kritiseret Polen. Og det er fint. Men det er nu, udviklingsministeren skal markere en helt tydelig dansk position – også i forhold til udviklingslandene.

Danmark har en stærk international position på sundhedsområdet, og hvis vi ikke skulle bruge det til at forsvare pigers ret til at bestemme over egen krop nu – hvornår så?

Det er på tide at råbe endnu højere fra dansk side nu og understrege, at det er en grundlæggende menneskeret at bestemme over egen krop, og at det er afgørende for piger og kvinders muligheder for at skabe sig en fremtid.

Det skylder vi verdens piger, hvis vi i Danmark vil bryste os af at være internationale forkæmpere for ligestilling.

Dorthe Petersen er direktør i Planbørnefonden.