Åndsfrihed er blevet et fremmedord i dansk politik

Al tro bliver mistænkeliggjort som noget farligt, skriver Isabella Arendt

Isabella Arendt
Isabella Arendt . Foto: Jens Welding Øllgaard.

JEG VOKSEDE OP i det frie og frivillige Danmark. Et sted, hvor alle mennesker havde værdi, og hvor åndsfriheden herskede. Som barn vidste jeg ikke, hvad åndsfrihed er. I dag frygter jeg, at mine børn ikke engang må opleve åndsfrihedens konsekvenser.

Åndsfriheden er en grundlæggende søjle i dansk kultur og historie. Store danske tænkere som Hal Koch og Grundtvig kæmpede for åndsfriheden. Desværre har danskhedsdebatten i dag forladt sine egne rødder, når danskere i dag ikke må tage deres tro med i det danske, offentlige rum. Danske præster skal på demokratikursus, selvom de er danske borgere. Studerendes ret til at folde hænderne i frikvarteret er truet.

Skiftende regeringer og deres frygt for alt, som er større end dem selv, har skabt et land, hvor al tro bliver mistænkeliggjort som noget farligt. Det er en totalitær tankegang, der kryber ind i vores land, når regeringer vil bestemme, hvad der er politisk korrekt, hvad man må sige og mene, og hvor og hvornår danskerne må tro.

Hvad er gået galt for Danmark?

Jeg kan godt spørge, om Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige overhovedet ved, hvad danske værdier er. Eller om de virkelig mener, at dansk kultur kan reduceres til frikadellefars og juletræer.

Som dansk kvinde er jeg vokset op i et land bygget på frihed, tillid og dialog. Jeg har frihed til at bære kors om halsen og til at fortælle alle, som gider lytte, hvad jeg går til valg på. Jeg har frihed til at vælge mit eget tøj om morgenen. Og du har frihed til at synes, at det er grimt eller upassende. Du har også frihed til at fortælle mig det – så længe du gør det gennem respekt og dialog.

Netop respekten og dialogen gør åndsfriheden til noget større og finere end ytringsfrihed. Ytringsfriheden giver dig ret til at svine andre til uden først at forstå, hvem de er. Ytringsfriheden er tale uden ansvar. Åndsfrihed derimod kræver mere af os som folk. Åndsfriheden er bygget på respekt for andre, der er forskellige fra én selv. Desværre er åndsfrihed i dag et fremmedord i politik, hvor forskellige politikere i stedet bruger ytringsfriheden til at fortælle mig og alle andre troende danskere, at vi åbenbart er mindre danske end dem selv.

Isabella Arendt er næstformand for Kristendemokraterne.