Prøv avisen

Ældreorganisationer i fælles opråb: Aldrig mere brutale besøgsrestriktioner

"Udfordringen bliver at finde en balance mellem at beskytte svækkede borgere mod covid-19 og samtidig beskytte deres livskvalitet, livslyst og livsindhold". Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Else Hansen, Lea Staugaard, Marie Lenstrup og Marie Lilja Jensen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi skal lære af forårets barske besøgsrestriktioner på plejehjem, skriver repræsentanter fra flere ældreorganisationer. Læs deres anbefalinger her

Det er nu, vi skal lære af forårets barske besøgsrestriktioner på plejehjem.

Aldrig mere beboere, der mister både appetitten, sproget, gangfunktionen og livslysten. Aldrig mere demensramte, der tror, deres pårørende er døde. Og aldrig mere beboere, der forsøger selvmord i afmagt og dyb sorg over at have mistet kontakten med de nærmeste.

Da covid-19 lukkede Danmark ned, indførte Folketinget besøgsrestriktioner for pårørende på alle plejehjem og bosteder for at beskytte nogle af vores mest sårbare medborgere mod virus.

De primære argumenter var sundhedsfaglige. Desværre overså man de negative sundhedsmæssige konsekvenser af påtvungen isolation og inaktivitet.

Vi har fulgt konsekvenserne og reaktionerne tæt: Det begyndte med stor forståelse og respekt for nødvendigheden af nedlukningerne, men endte med lige så stor frustration over de mange negative konsekvenser. Reglerne blev samtidig fortolket og anvendt forskelligt overalt.

Pårørende fortalte om at blive henvist til parkeringspladsen for at få et glimt af deres nærmeste. Om læge- og tandlægebesøg, som blev aflyst, fordi pårørende ikke måtte deltage. Om at blive straffet, hvis man tog sin nærmeste med på gåtur. Om at være afskåret kontakt med døende.

Medarbejdere fortalte om konflikten mellem fagligheden og kravet om at håndhæve restriktionerne. Om det svære i at fastholde et tæt samarbejde med pårørende, man også skulle agere politibetjent over for.

Derfor er vores fælles klokkeklare konklusion: De næste lukninger skal være mere humane, mindre traumatiserende og tage højde for de mange fysiske og psykiske udfordringer, som besøgsrestriktioner skaber for beboere og deres pårørende.

Udfordringen bliver at finde en balance mellem at beskytte svækkede borgere mod covid-19 og samtidig beskytte deres livskvalitet, livslyst og livsindhold.

Vores anbefalinger er:

1) At man lokalt vurderer smitterisikoen konkret i hvert tilfælde, så nedlukninger sker som målrettede nålestiksoperationer og ikke som kvælertag på en hel befolkningsgruppe. Aldrig mere automatisk nedlukning af alle plejecentre i en berørt kommune eller alle afdelinger på et berørt plejecenter.

2) At plejecentre får udtømmende information om, hvor grænserne går for lokale restriktioner. For eksempel at der ikke længere er hjemmel til at tidsbegrænse besøg. Og at indgreb i beboernes ret til at forlade deres bolig kræver en konkret afgørelse i Styrelsen for Patientsikkerhed eller sker i henhold til reglerne om magtanvendelse.

3) At politikere og embedsværk sikrer, at der er tilstrækkeligt med værnemidler til den enkelte institution, så både personale og pårørende kan gøre maksimalt for at sikre høj hygiejne.

4) At den enkelte institution bruger personalets tid fornuftigt. Det giver ingen mening hverken praktisk eller sundhedsfagligt at lade personalet overvåge besøg. Pårørende påtager sig mange praktiske opgaver omhandlende indkøb, post, transport med mere. Luk aktivt op for at inddrage og samarbejde med pårørende.

5) At beboernes menneskerettigheder og retten til at se egen familie bliver respekteret. Plejehjemsbeboere har begrænset tid og lever i gennemsnit to et halvt år på plejehjem. Få uger udgør på den måde en stor del af resten af livet.

Luk ned, hvor det er påkrævet, men kun dér og i kortest mulig tid. Sådan holder vi hverdagen og livet i gang på landets plejehjem.

Else Hansen, Alzheimerforeningen; Lea Staugaard, Parkinsonforeningen; Marie Lenstrup, Pårørende i Danmark og Marie Lilja Jensen, Ældre Sagen.

Luk ned, hvor det er påkrævet, men kun dér og i kortest mulig tid. Sådan holder vi hverdagen og livet i gang på landets plejehjem.