Prøv avisen
Debat

Alternativet: Lad nyankomne flygtninge komme gratis på museer og til fodbold

Hvordan får man venner som flygtning? Det gør man blandt andet ved at blive en del af den lokale fodboldklub, mener Josephine Fock fra Alternativet. På billedet ses en fodboldskole i Gellerupparken, som er et særligt tilbud for børn i socialt belastede områder. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Josephine Fock

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Det er helt oplagt, at vi gør mere ud af at invitere de mennesker, der flygter hertil fra krig og forfølgelse, ind i det danske kultur- og foreningsliv. Så de får lettere ved at falde til i Danmark, skriver Alternativets Josephine Fock

Jeg er lige kommet hjem fra en skøn sejltur til Ven. Masser af sol, god vind, den friske luft og den fysiske aktivitet – det er noget af det bedste, jeg ved. Jeg har sejlet i en del år og er også instruktør i en sejlforening – en hyggelig lille forening med nogle enormt søde og dygtige sejlere.

Dét at være en del af det danske foreningsliv er noget helt særligt. Man får lov at beskæftige sig med noget, man elsker, og man møder en masse mennesker, der har samme interesse som en selv. Det er en fantastisk oplevelse.

Derfor er det også helt oplagt, at vi gør mere ud af at invitere de mennesker, der flygter hertil fra krig og forfølgelse, ind i det danske kultur- og foreningsliv. Så de får samme gode oplevelse og lettere ved at falde til i Danmark.

I dag fokuserer vi meget på, at flygtninge hurtigt skal have et arbejde. Og det er rigtig godt, for det gælder om at komme i gang så hurtigt som muligt, så ingen mister modet.

Men arbejde er ikke alt. For man skal også have et liv ved siden af arbejdet, hvor man møder andre mennesker. Men når man er flygtet hertil, ikke taler så godt dansk og ikke kender nogen, så kan det være svært at få et socialt netværk. Hvordan får man venner? Hvordan lærer man egentlig danskerne at kende?

Det gør man blandt andet ved at blive en del af den lokale fodboldklub, svømme- eller sejlforening. Ved at lave det, man synes er sjovt, sammen med mennesker, der deler ens interesser. Og det geniale ved mange af de her aktiviteter er, at man ikke behøver at tale perfekt dansk for at være med. For det er aktiviteten, det handler om. Så kan resten komme hen ad vejen.

Derfor foreslår vi i Alternativet, at alle de mennesker, der er flygtet hertil, får tilbudt et ”kulturkort”, der giver gratis adgang til alle kulturinstitutioner og organiserede fritidsaktiviteter i deres første to år i Danmark. På den måde får de også mulighed for at gå op opdagelse i Danmarks kulturelle skatte på landets museer og måske også lære danskerne lidt bedre at kende dén vej igennem. Lige nu er der for eksempel en udstilling på Nationalmuseet, der hedder ”Meet the Danes”, som sikkert kunne være ret interessant for en nytilkommen borger, der gerne vil vide lidt mere om, hvad vi er for nogen.

Mange foreninger og kommuner gør allerede et kæmpe stykke arbejde for at inkludere de mennesker, der kommer til deres kommune, i de lokale tilbud. Det arbejde vil vi gerne støtte op om fra nationalt hold, så alle, der er flygtet til Danmark, får samme muligheder for at deltage i det lokale kultur- og idrætsliv.

Generelt mener vi i Alternativet, at vi skal have langt mere kultur og idræt til hele befolkningen. Alle skal have mulighed for at bruge de gode kultur- og fritidstilbud, vi har så mange af i Danmark.

Derfor har vi også tidligere foreslået et fripas til fritidsaktiviteter for alle fattige børn og voksne i Danmark, og et kulturklippekort til alle unge for at forebygge mistrivsel.

Jeg håber, at der er flere partier, der vil støtte op om idéen med et toårigt kulturkort til nyankomne flygtninge. Så meget som Socialdemokratiet og Venstre tilsyneladende bekymrer sig om integration, bør de da være de første til at støtte op om vores forslag. Ikke

Josephine Fock er Alternativets ordfører for mennesker på flugt.