Ateist: For mig er det fantastisk, at vi en dag kan vide, hvordan det hele hænger sammen

For mig at se er vores virkelighed ganske vidunderlig. For mig er der intet overnaturligt ved den, og den styres af fysikkens love, skriver ateist

Jeg betragter mig selv som en ganske almindelig dansker. Jeg forestiller mig, at jeg på mange områder er, som folk er flest. Jeg bor med min dejlige familie med kæreste og to små børn. Jeg snakker med naboen, hygger med mine venner og dyrker mine fritidsinteresser.

Lyder det som en, du kender? Det kan jeg forestille mig. Jeg er også ateist og har altid været det. Idéen om Gud har altid været overflødig i mit liv og min verden giver god mening uden. Jeg føler mig nødsaget til at henvende mig til jer, da jeg synes, ateister er blevet misrepræsenteret på en meget ukonstruktiv måde i Kristeligt Dagblad.

Nogle af jer har måske for nyligt læst artikler i dette dagblad fra lektor Lars Sandbeck omkring hans ophold og deltagelse i Ateistisk Selskabs debatgruppe på Facebook. Hans indtryk af ateisters verdensbillede er, at det skulle være fattigt.

Det er det måske fra hans synspunkt, men det ligger meget fjernt fra, hvordan jeg som ateist opfatter verden, og jeg synes ikke, hans artikler på nogen måde fremmer en konstruktiv dialog omkring tro og ateisme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at fortælle om mit verdenssyn – så er der mulighed for selv at bedømme, om det virker fattigt eller ej.

For mig at se er vores virkelighed ganske vidunderlig. For mig er der intet overnaturligt ved den, og den styres af fysikkens love.

Men lige fra de største og dramatiske begivenheder i det store verdensrum og helt ned til de kontraintuitive subatomare processer, så er vores virkelighed ganske fantastisk og fylder mig med nysgerrighed og glæde og et dybt ønske om at forstå og lære.

For mig er det netop så fantastisk, at skulle vores virkelighed været styret af fysiske love og ikke omfattet af en overnaturlig, guddommelig dimension, vi for altid er afskåret fra at undersøge videnskabeligt, så er der en chance for, at vi en dag i sandhed kan vide og dokumentere, hvordan det hele hænger sammen. For mig er det en utroligt spændende fremtid for menneskeheden.

Der er meget mere at fortælle omkring mit verdenssyn, men jeg håber, denne korte beskrivelse kan give et indblik i, at min verden for mig på ingen måder er fattig. Den er fyldt med en rigdom og smukhed, som dagligt fylder mig med glæde og perspektiv.

For mig ville min verden ikke blive rigere, hvis der var en gud i den, nok tværtimod. Der er meget mere at snakke om, og dette var bare et overfladisk indblik i, hvordan min verden er for mig. Andre ateister har sandsynligvis andre synspunkter – men jeg har endnu ikke mødt en ateist, der i mine øjne havde et fattigt verdenssyn.

Dialogen er vores bedste og vigtigste redskab til at skabe et fælles ståsted, når det kommer til tro og ateisme på tværs af overbevisning. Som jeg ser det, er der er ingen gode alternativer til dialog. Skulle du, kære læser, være enig i dette, så kom meget gerne og deltag i dialogen med os – bliv klogere på vores verdenssyn, hvorfor vi mener, som vi gør, og hvorfor vi kan være kritiske over for religion.

Jeg ved, jeg ikke kun taler for mig selv, når jeg hilser jeres bidrag meget velkommen i vores debatter. Ateistisk Selskabs debatgruppe på Facebook er åben for alle – heldigvis.

Kristian Lund, clinical research associate, Pæonvej 14, Nørresundby.